Прокуратура и здравни власти разследват случая с разменените бебета

Министерството на здравеопазването се е самосезирало по случая с разменените бебета, съобщиха от пресслужбата на министерството.

Със заповед на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев започва проверка, която ще бъде извършена от Изпълнителната агенция "Медицински надзор". 

Районната прокуратура разследва информация в медиите за разменени бебета в АГ болница в София. От държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция.

Разследването се води по текста в НК, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Досъдебното производство уточнява всички данни и обстоятелства, случили се в държавна болница.

28 души са разпитани по случая с разменените бебета, каза пред журналисти заместник-районният прокурор Иван Стефанов.

Той посочи, че разпитите са станали в рамките на една седмица.

По разследването вече са приобщени билогични материали от майките на двете деца. А ДНК експертиза е установила, че децата на двете майки са разменени при изписването им, каза Стефанов и допълни, че текат допълнително разпити на свидетели, освен вече разпитаните 28 души. И двете майки са се съгласили да дадат билогичен материал.

Прокуратурата разследва как и кога точно е станала размяната на бебетата. Децата в момента са при жените, с които са изписани като техни майки, посочи Стефанов. Няма данни някое от тях да е в опасност.

Установено до момента е, че гривните, поставени на ръцете на децата, са правилни. Различни гривни са предадени на майките, обясни Стефанов. Едната от майките запазила гривничките и след време установила, че има разминаване.

Според Иван Стефанов отговорност може да се търси на лицето, разменило двете деца - умишлено или не, както и на този, който е трябвало да контролира този процес. Ако бъде установена вина, законът предвижда до две години затвор, припомни той и допълни, че това е текст, непроменян от 1968 г.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини