Регионалната библиотека връчи отличието "Читател на годината"


Церемонията по връчване на отличието „Читател на годината - 2022” се състоя във фоайето на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”. По традиция, в края на всяка година, културната институция отдава заслужено внимание на най-активните читатели.
Тазгодишният носител на приза „Читател на годината – 2022” на РБ „Н. Й. Вапцаров” е Иванка Захариева със 192 заети библиотечни единици. Тя е учител филолог – пенсионер.
„От малка обичам да чета и продължавам да чета, това е любимото ми занимание. По-голямо богатство от книгите няма, те ни учат на всичко. Дават ни обща култура, запознават ни с живота в другите страни, всичко можем да научим от книгите. Учат ни на любов към музика, театър и други изкуства”, сподели Захариева.
В Детски отдел, за втора поредна година, отличието се присъжда на Бахар Емин, която за изминалата 2022 година е прочела 293 книги. Тя е ученичка в 4-ти клас на ОУ „Максим Горки” в село Чифлик. Бахар сподели, че обича да чете, че за нея четенето е най-голямото богатство, а книгата - най-безценното съкровище, което ни дава знание. Четвъртокласничката сподели, че най - много харесва митовете и легендите, както и приказки. Последната книжка, която е прочела е „Страната на хилядите желания” на Андре Мороа. Другите й любими занимания са рисуването и музиката. От скоро Бахар свири на цигулка.
Директорът на Регионална библиотека, г-жа Елисавета Кехайова връчи на победителите в инициативата грамота, предметна награда и едногодишен безплатен абонамент. Изказа благодарности към Бахар, която не спира да пътува редовно от родното си място до тук, за да взима книжки. "Най - голямото удовлетворение за нас е повишаването на броя на четящите хора, стараем се да провокираме интереса на нашите съграждани и да увеличаваме броя на нашите редовни потребители и читатели”, каза още г-жа Кехайова. Тя пожела на отличените да бъдат здрави и да съхраняват любовта си към книгите и четенето.
Конкурсът „Читател на годината” се провежда за осма поредна година и има за цел да насърчава четенето сред всички възрасти и да подпомага процеса на изграждане на читателски навици, любов към книгите и четенето. Победителите в конкурса се излъчват на база актуална статистика от автоматизираната библиотечна система за заемане на литература за дома.
Това съобщха от ръководството на библиотеката.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини