Тракийци в Кърджали честват паметта на войводите,готвят и Коледен концерт

На 15 и 16 декември 2022 г. дружествата от Български съюз на тракийските организации честваме рождените дни на двама от най-величавите тракийски герои, жертвали целия си живот в непрестанни борби за освобождението на Тракия и защитата на българското население там. В Беломорска Тракия (днес в границите на Република Гърция) на 18 декември 1844 г. в с. Доганхисар,  е роден Петко Киряков, прочут като Капитан Петко войвода, а на 15 декември 1882 г. в с. Мерхамли- Войводата Димитър Маджаров, известен още като Спасителят на тракийските бежанци от 1913 г. Бурният живот на Капитан Петко войвода започва на 17-годишна възраст и завършва на 56-годишна възраст на 7 февруари 1900 г.  Обявен е за национален герой на Р България, а през 2011 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“.  В страната и в чужбина са му издигнати  над 22 паметници и много улици носят неговото име. Животът на другия голям тракийски войвода Димитър Маджаров е също непрестанна борба за защита населението на Тракия. Заедно с войводата Руси Славов, през 1913 година спасяват над двадесет хиляди бежанци от Беломорска Тракия, подложени на геноцид от турския башибозук. Единствена опора на тракийското население, през лятото на 1913 година в Беломорска Тракия, тракийци го възпяват с думите „Маджаре наше вайводо, Маджаре наша държаво….“. Участва активно и има водеща роля в борбите на тракийското движение. Земният му път завършва на 25 ноември 1949 г. в град Кърджали. Тракийци са го прославили с много народни песни и името му носят гр. Маджарово и много улици в различни градове на страната и морският нос Маджарово на остров Анвер в Антарктика.

В знак на признателност, тракийците в страната ще поднесат  венци и цветя пред паметниците на двамата герои на Тракия.

На 15 декември 2022 г. (четвъртък) от 11.30 ч. пред паметника на Войводата Димитър Маджаров в гр. Кърджали венци и цветя ще поднесат членовете и симпатизантите на  “Тракийско дружество - Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“.

На 16 декември 2022 г. (петък) от 12.45 ч. пред паметника на Капитан Петко войвода в гр. Кърджали венци и цветя ще се поднесат  “Тракийско дружество - Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“,  заедно с  Професионална гимназия по електротехника и електроника „Кап. Петко войвода“ в гр. Кърджали, които ще тръгнат в 12.30 ч. с шествие от паметника на Васил Левски.

На 17 декември 2022 г. (събота) от 11.30 ч., по случай Коледните и Новогодишни празници, в градската градина, срещу община Кърджали,  съставите на  “Тракийско дружество - Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ ще изнесат Празничен фолклорен концерт.

Каним тракийци и гражданството на гр. Кърджали и региона да се присъединят към честванията.

ЯНИ ЯНЕВ

Председател на  Български съюз на тракийските организации

и на “ТД -Д. Маджаров“ Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини