Жулиде с първо, Емилия – с второ място в БАН

Литературните успехи с научни проекти на славейковци се увеличават и тази година

Ученичките от 10б клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ Жулиде Муталибова и Емилия Карамфилова се класират съответно на първо място в раздел „Литературознание“ и на второ място в раздел „Етнолингвистика“ на Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките в София. Научен ръководител и на двете момичета е техният преподавател по български език и литература и класен ръководител Антония Маровска.

Разработката на Жулиде е със заглавие „Художественият свят на Христо Ботев през погледа на учениците“. Проектът на Емилия се казва „Цветовете във фразеологията“ и сравнява фразеологични изрази между българския и турския език, които съдържат цветове.

И двете девойки се явяват за трета поредна година с проекти в научните сесии на УчИ на БАН, като през първата година са в тандем, миналата година подават отделни проекти в два раздела и отново печелят награди, а тази година са на върха – всяка в своята област на литературата.

Интересното при наградите от научните сесии на УчИ на БАН е фактът, че класирането не се прави само въз основа на изпратените проектни разработки. При самото явяване на кандидата той представя своята теза, а журито задава въпроси и решава кого на кое място да постави. Тоест не е достатъчна само предварителната подготовка, а и дискусията с журито за определяне на най-добрите научни разработки.

Над 50 проекта на ученици от 15 града участват в Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките. Научните сесии се провеждат в рамките на двудневен форум в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията, открит официално от акад. Петър Кендеров - научен ръководител на УчИ. „В БАН имаме желание да помагаме на младите хора да се развиват и да се запознаят с това, което предлага науката – добра среда за развитие и чувство, че си гражданин на света, защото в науката, когато се направи нещо ново, то е ново за целия свят“, каза акад. Кендеров.

„Темите на учениците и техните ръководители са достойни за разработки в лабораториите и кабинетите на БАН,“ заяви при откриването заместник-председателят на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева.

Деветата ученическа научна сесия се посвещава на фундаменталните науки за устойчиво развитие. Настоящата година бе обявена от ЮНЕСКО и ООН за „Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие“. Мисията на Ученическия институт на БАН е да развива и надгражда проектното образование, основано на креативност, изследователски подход и въвеждане на иновации.

Жулиде и Емилия всяка година са лауреати на престижни награди от различни национални и международни конкурси. Само в рамките на последния месец Емилия има две първи награди - от Националния ученически конкурс „Зелена планета" с есе на тема „Следи от моите ръце“ и награждаване София, Национален музей "Земята и хората", както и от Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“ с есе на тема „Мир за всички на планетата“ и награждаване в София, Руски културно-информационен център

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини