Околовръстният път на Кърджали-много баби-хилаво дете

Изображение 1 от 2

    Темата за околовръстният път на Кърджали се превърна в любима "дъвка" за българските политици,както от местен калибър, така и от национален. По темата вчера се упражняваше и зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев след приемен ден в Столицата на Източните Родопи. Минчев е поредния депутат, който обещава да внесе питане в парламента по въпроса. За разлика от своите колеги, избрани от Девети кърджалийски многомандатен район Минчев обеща,че ще разговаря в Министерски съвет.Щял да постави въпроса пред регионалния министър Иван Шишков.Питаме се ,какво ще стане след това,тъй като правомощията на служебния министър са доста ограничени.

      За съжаление всеки, който дойде в Кърджали се упражнява по темата без резултат. Кърджалийци събраха подписка , но и това не трогна властимеющите.  Съгражданите ни са отегчени от обещания. Докато са в опозиция депутатите говорят едно, а като дойдат на власт темата става табу.Питаме се защо?

      Причината е, че възможността за изграждането на Околовръстен път на Кърджали е пропусната заради проблеми с административния капацитет.  Пари в момента няма. А имаше. Кърджали изтърва възможността да кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020”. В същото време пропадна и възможността да се изградят освен околовръстни шосета и скоростни отсечки по Коридор № 9.  Нужната сума надхвърля 600 млн.евро. Освен за Околовръстно шосе на Кърджали пари са нужни за обиколни трасета на ключови градове по коридор №9 като Русе,Димитровград и Хасково.Такива за сега няма и скоро няма да има.

      Кърджали вероятно трайно ще отпадне от състезанието за финансиране на околовръстното шосе.Причината е все по-голямата популярност на  трасе,алтернативно на това през Маказа. Вече е ясно ,че тирове няма да минават през ГКПП „Маказа-Нимфея”. Алтернативното трасе е Харманли-Свиленград-Александруполис. Геостратегическите планове на САЩ превръщат пристанището на Александруполис в ключово. С преориентацията на енергийните проекти това става изключително важно за страната ни. Нужни обаче са високоскоростни трасета. Връзката от магистрала „Марица” към Александруполис през ГКПП „Капитан Петко Войвода” става все по- реална. Алтернативното трасе на това на Кърджали-„Маказа” става все по -желано с Украинската криза. Така скоростно шосе през Маказа остава само химера, а с него и околовръстния път на Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини