Жители на кв."Гледка" в Кърджали готвят протестни действия

Жители на кв. "Гледка" готвят протестни действия. Те са недоволни от преминаващия тежкотоварен трафик по ул. "Димитър Маджаров" и съседни улици, който по думите им уврежда пътя, къщите на хората и затруднява пресичането на пешеходци. Роса Соколова от "Гледка" обясни, че имат отговор от кмета Хасан Азис на тяхно писмо, прикрепено с подписка, но той не ги удовлетворява.

Соколова разказа, че тежкотоварният трафик, който бе пренасочен преди 3 години да не минава по главния републикански път, който води до Маказа, минава през кв. Гледка, за да стигне до Южна промишлена зона и обратно. Според живущите в квартала тежките камиони са нанесли големи щети по улиците, освен това по къщите им започнали да се появяват пукнатини:

„Ние имаме проблем, живущите на ул. „Димитър Маджаров“, който не е от сега, не е от вчера. През последните малко повече от 3 години по улицата преминават изключително много тежкотоварни моторни превозни средства. С тези товари, състоянието на улицата, която преди много години е проектирана и реализирана като такава в пътната инфраструктура на града за други цели, в момента е ужасно“.

Роса Соколова коментира, че хората са притеснени най-много за състоянието на къщите им:

„Това, което ни плаши най-много е пукнатините, които се появиха по първите етажи по носещите колони“.

Живущите в „Гледка“ са получили отговор от кмета Хасан Азис на тяхното протестно писмо, прикрепено с подписка, но той не ги удовлетворява:

„Единственото нещо, което звучи по-реално е среща с ръководството на ДЛС „Женда“, която да премине на по-малки товари с по-малки автомобили. Но „Женда“ е една от многото фирми, които са около 50 в този район, които са и от Стопанския двор и от Южна промишлена зона, и т.н.“.

Освен пряката опасност за къщите, Роса Соколова каза още, че пресичането на пешеходци също е много трудно и опасно.

Според хората в квартала, има решение и то е ако отново се разреши на тежкотоварните камиони да минават през Южна промишлена зона и с ляв завой да минават към града или към Момчилград, но за да няма ПТП-та, да се контролира и регулира със светеща уредба (светофар).

„Повечето хора сме били в съседните Гърция и Турция и сме виждали, че там има светофари и извън населените места, които регулират движението, защо да не може и тук“.

В момента тече организация на протестните действия, които се планират да бъдат жива верига на пътя. 

БНР Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини