Археологическа експедиция на ученици от Крумовград,подготвят исторически бюлетин

Изображение 1 от 3


    Учениците от VIIIв клас, профил „Обществени науки“ при СУ „Васил Левски“ – Крумовград проведоха археологическа експедиция по иновативен проект „Роден край“
    Източните Родопи са едно приказно място, изпълнено с много история, преплитащо миналото на много народи, пазещо спомените за съдбата на обикновени хора, воини и аристократи. Тази година учениците от VIIIв клас, профил „Обществени науки“ с разширено изучаване на немски език от СУ „Васил Левски“ – Крумовград са целева група по иновативен проект „Роден край“. Изучават историята на родния край и изготвят материали за популяризирането му.
    След като проведоха среща с ръководителя на археологическите разкопки доц. Рабовянов, учениците посетиха и откритата късноантична и ранносредновековна крепост, която се намира в близост до село Храстово, в местността „Язлъ дереси“. Крепостта е с площ около 10 декара и е разположена на меандър, който е образуван от р. Кесебир. Учениците видяха частично запазената стена на крепостта и основите на двете големи кули, които са разкрили археолозите. Освен останките на крепостта, всеки който се разходи до местността ще може да се наслади и на прекрасните природни картини.
    Осмокласниците ще подготвят и специално издание на историческия бюлетин с информация за района, за крепостта и възможностите за екотуризъм.
    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини