Великобритания увеличава данъка върху свръхпечалбите на енергийните компании

Британското правителство увеличава данъка върху свръхпечалбите на компаниите за петрол и природен газ. Това съобщи днес финансовият министър Джеръми Хънт, обявявайки извънредния бюджет, който има за цел да възстанови доверието в икономиката на страната и да укрепи финансите й, предадоха световните агенции. 

Данъкът върху печалбите, които енергийните компании реализират благодарението на поскъпването на енергоносителите, се повишава от 25 процента до 35 процента за периода от януари 2024 г. до март 2028 г., а производителите на електроенергия ще трябва да плащат нов временен налог от 45 процента. 

По думите на Хънт общо данъците ще донесат на хазната 14 млрд. бр. лири догодина. 

Енергийни компании като Би Пи (BP) и "Шел" (Shell) отчитат огромни печалби през последните месеци, след като инвазията на Русия в Украйна тласна нагоре цените на енергията в целия свят. 

Британското правителство е изправено пред натиск да увеличи данъка за петролните и газови компании, за да помогне за подпомагането на милиони британци, които трудно успяват да се справят с нарасналите сметки за енергия. 

Премиерът Риши Сунак, самият той бивш министър на финансите, въведе данъка от 25 процента по-рано тази година, но той бе ограничен до печалбите от добив на британски петрол и газ. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини