40% от украинците са без ток. Русия се опитва да спре украинските АЕЦ

Вв Киевска област може да няма електричество с дни, съобщават местни медии, като цитират изпълнителния директор на украинската енергийна компания ДТЕК Дмитрий Сахарук. Той каза това в ефира на информационния телемаратон, като отбеляза, че вероятно в някои райони ще въведат не планирани прекъсвания на електрозахранването, а планирани включвания

"И, за съжаление, броят на часовете, през които могат да бъдат тези планирани превключвания, все още е много кратък – максимум два или три часа", каза ръководителят на ДТЕК.

Освен това Сахарук каза, че при руски обстрел е имало попадение в една от украинските топлоелектрически централи, която е спряла да работи поради повреда.

"Ситуацията е много сложна. Все още е овладяна, но много тежка. Руснаците нанесоха много сериозни щети на преносните съоръжения. Това са подстанции, които пренасят електроенергия от един регион в друг, през които се захранват много региони", каза Сахарук.

По думите му сега средно в страната около 40% от потребителите остават без ток. И още не се знае кога ще намалее този процент.

Аварийните спирания на тока в Одеска област могат да продължат още една седмица, докато ситуацията се стабилизира.

"Тези къщи и улици, които нямат критични съоръжения към електропреносните мрежи, няма да получават ток, докато ситуацията не се стабилизира. Може да отнеме още седмица. Ситуацията с енергийните системи в страната е критична. И докато тя се стабилизира, потребителите няма да получават електричество".

Ударите по енергийната система на Украйна:

На 10 октомври 2022 г. Руската федерация предприе атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. Във всички области започна да се спира електроснабдяването. Само за ден 30% от енергийната инфраструктура на Украйна беше повредена.

От 10 октомври атаките срещу критична инфраструктура не спират.

На 22 октомври окупаторите отново нанесоха масиран ракетен удар по територията на Украйна. 1,5 милиона абонати в седем региона на Украйна останаха без ток.

На 31 октомври в резултат на обстрела бяха повредени електрически подстанции, водноелектрически и топлогенераторни съоръжения имаха проблеми с електро- и водоснабдяването.

На 5 ноември бяха въведени аварийни прекъсвания на електрозахранването в седем региона на Украйна.

На 15 ноември Русия изстреля 100 ракети по Украйна. Това беше най-мащабният обстрел на енергийната система на Украйна от началото на войната. Заради масираната атака на Руската федерация в редица региони на Украйна бяха въведени аварийни прекъсвания на електрозахранването.

На 17 ноември 2022 г. Министерството на енергетиката обяви, че Русия се опитва да спре украинските АЕЦ.

Съгласно официално съобщение МААЕ, два реактора на АЕЦ Хмелницки не работят. Причината е, че руските атаки са поразили далекопроводи и централата е останала без ток, което е наложило включване на дизелови генератори, за да може реакторите да се охлаждат и да не се стигне до авария. Имало е опит подаването на електричеството да бъде възстановено и това е станало за кратко, но вчера един от общо два възстановени далекопровода пак е излязъл от строя и заради това два рекатора остават изключени.

Проблеми има и с АЕЦ Ровно – пак заради невъзможност за нормално подаване на ток. Заради това един от четирите ѝ реактора беше спрян и чак в 4:00 часа сутринта днес централата увеличи мощността на един от другите реактори, за осигуряване на повече ток в системата на Украйна.

Украйна има четири АЕЦ, които са под неин контрол – АЕЦ Хмелницки, АЕЦ Ровно, Южноукраински АЕЦ и АЕЦ Чернобил. Последната отдавна не работи, след голямата авария от 1986-година там. Най-голямата украинска АЕЦ – Запорожката, е под руска окупация.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    См
    смърт за рашките
    3 -5
    17:13, 17 ное 2022
    Това НАТО стига вече е спало.Седим от страни и гледаме.Някой силен така трябва да заплаши руснаците че да спрат най накрая тия кретени.Целият свят се превърна в техен заложник, кучета мръсни.На света не му трябва държава като Русия.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини