Турция се превръща в заобиколен маршрут за износ на руски петрол към страните от ЕС

Приходите на Русия от износа на изкопаеми горива намаляват, но Турция се превръща в заобиколен маршрут за износ на руски петрол към страните от Европейския съюз на фона на влизащите в сила санкции, предупреди днес независимия Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), предаде Франс прес. 

В доклад на базирания във Финландия аналитичен център се казва, че Турция се превръща във "вратичка", през която преминава руски износ на черно злато за ЕС. Това беше обявено, след като вчера Украйна и нейната инфраструктура бяха подложени на интензивни руски бомбардировки, при което ракета с неизвестен произход се взриви на територията на Полша, причинявайки смъртта на двама души, отбелязва Франс прес.

"Това щеше ли да е възможно, ако руснаците нямаха достъп до финансиране? Всички разбират, че не (нямаше да е възможно - бел. ред.)", заяви Олег Устенко, главен икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски

"Нелепо е, че те все още получават близо 700 милиона (евро) на ден от продажбата на своите изкопаеми горива", добави Устенко, който се включи чрез видеоконферентна връзка по време на представянето на доклада на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Главният икономически съветник на украинския президент призова за налагане на пределни цени на руските енергоносители и за незабавна забрана на вноса на преработени енергийни продукти с произход от Русия.

"Забраната трябва да бъде въведена незабавно от страна на ЕС, от всички наши съюзници, сред които са САЩ и Обединеното кралство, но също и от останалите държави, включително и от Турция, разбира се", каза Устенко. 

В доклада на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух се казва, че Русия е получила 21 милиарда евро от износа си на изкопаеми горива през октомври, което е спад със 7 процента спрямо септември. Приходите на Москва от износа на всички енергийни продукти намаляват, с изключение на експорта на втечнен природен газ, отбелязват експертите на аналитичния център. 

От своя страна приходите от износа за страните Европейския съюз бележат спад с 14 на сто до 7,5 милиарда евро. 

"Очертава се нов маршрут за износа на руски петрол към ЕС, през Турция. Там се преработва все по-голямо количество руски суров петрол", предупреждават авторите на доклада.

Турция наистина увеличи вноса си на суров петрол от Русия, след като тя нахлу в Украйна, пише Франс прес.

Експортът на петролни продукти от Турция към европейски и американски пристанища се повишава с 85 процента през септември и октомври в сравнение с юли и август, отчита аналитичният център.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини