Художници превърнаха село Гранит в Мирна територия

Изображение 1 от 5

    Международна артистична резиденция МИРНА ТЕРИТОРИЯ - проект на Сдружение Магна Силва,  в която участваха 7 български автори и 2 украински художнички се проведе в периода от 9-13 ноември в сградата на НЧ Христо Ботев 1926 – село Гранит. Участваха Осман Юсеинов, Таньо Павлов, Иван Генов, Станка Александрова, Николина Андреева, Оксана Гудзик, Варвара Карнаух, Кирил Иванов и Цветелина Ангелова. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма Визуални изкуства, като основната цел на проекта е провокиране на граждански позиции в артистите и публиките, включително и чрез изкуството на украински художнички - поглед отвътре на войната като антипод на мира. Вечното стълкновение на Мира и Войната, на толерантността и насилието е тема, чиято важност няма нужда да бъде обосновавана. Изграждането и поддържането на култура на мира е общо предизвикателство. Но не трябва ли първо да постигнем своя вътрешен мир? Външният мир задължително преминава през мира в самите нас. Тези трудни вечни въпроси  бяха  интерпретирани от творци от България и Украйна,  работещи в различни сфери на изящните изкуства. Програмата беше изключително наситена. Тя включваше: провеждане на уъркшоп на тема „Изкуството и културата като нишката на Ариадна за излизане от фаталния лабиринт на вечните конфликти и насилие“ с водещ Николай Близнаков. По време на творческия процес  всеки от участниците  създаде 2 творби. Осъществи се и достъп  и диалог с публиката, организирано посещение на къща – музей „Златю Бояджиев“ и Общинската Художествена Галерия „Минчо Кацаров” в Брезово. 

    Паралелно на творческия процес по създаване на творбите протичаше и друг – младият художник и кинодокументалист Осман Юсеинов създаде филм за участниците – за техните личнипричини да се включат в проекта, емоциите, които преживява, методите им на работа при създаване на творбите, който ще бъде презентиран в рамките на следваща изложба по проекта през март 2023 г.

    На 13 ноемврисе състоя заключителната част на международната артистичната резиденция МИРНА ТЕРИТОРИЯ.   В началото се проведе  заключителна дискусия – обсъждане резултатите и преживяванията  от резиденцията с водещ социолога и писател Николай Близнаков, в която се включи и част от  публиката. Последва откриване на изложба на участниците, на която присъства и председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

    За историята за възникването на този проект разказа накратко автора на проекта и изпълнителен директор на сдружение Магна Силва  Сребрина Цветкова, която сподели ,че сдружението се е преориентирало да работи за каузата на мира и в подкрепа на бежанци от Украйна от самото начало на военния конфликт – в момента сдружението има друг проект, който изпълнява във Втори дом – временния център за настаняване на бежанци във Пловдив. На събитието присъстваха и бежанци от Украйна. Сребрина Цветкова връчи сертификати на участниците в резиденцията и им благодари за усилията и за това, че са отворили и трансформирали своите емоции и са ги превърнали във въздействащи творби, пресъздаващи темата за войната и мира – така, както всеки един от тях го е почувствал. 

    Програмата продължи с  мултижанров  спектакъл на Боян Аврамов и младия художник и кларинетист Таньо Павлов, които успяха да развълнуват публиката. 

    След изложбата публика и участници разгледаха  Музея на Мотиката в Гранит - дело на художника Тоню Цанев и посетиха  неговото художническо ателие, посетиха най - старото дърво в България - вековния  Гранитския дъб и пооследната атракция -  къщата, направена от естествени материали - глина и камъни и пермакултурната градина на Таньо Павлов - един от художниците - участник в артистичната резиденция.

    В края на този така наситен с емоции ден украинци пяха традиционни украински песни и химна на Украйна, с което благодариха на организатори и участници за съпричастността към тяхната трагедия.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини