Започна изграждането на 170-километров мегаград в пустинята на Саудитска Арабия

В пустинята стотици камиони и друга строителна техника местят преместват дюните и оформят огромен каньон. Дали това е началото на изграждането на спорния футуристичен мегаград The Line (Линията)?

Без пътища, коли или вредни емисии, този мегаград в Саудитска Арабия ще работи със 100% възобновяема енергия и 95% от земята ще бъде запазена за природата. Здравето и благосъстоянието на хората ще бъдат с приоритет пред транспорта и инфраструктурата, за разлика от традиционните градове, според представянето на проекта.

Само 200 метра широк, но 170 километра дълъг и 500 метра висок, построен в една непрекъсната линия, този необикновен мегаград ще бъде изолиран от суровата действителност. Зад огледалната повърхност на мегастените на гигантската структура животът ще тече по коренно различен начин.

The Line - Линията, в крайна сметка ще побере 9 милиона души и ще бъде изградена върху едва 34 квадратни километра. Създателите на проекта твърдят, че ще има невиждана досега ефективност в градските функции. Идеалният целогодишен климат ще гарантира, че жителите могат да се наслаждават на заобикалящата ги природа.

Жителите ще имат достъп до всички съоръжения в рамките на пет минути пеша, в допълнение към високоскоростната железопътна линия – с време за достигане от край до край от 20 минути.

Градът ще функционира във всичките три измерения. Из него ще се лети по въздуха и между нивата, а градините бликат зеленина отвсякъде в пространствата между двете му километрични стени.

Това е толкова фантастично, че веднага възниква въпросът с каква скорост трябва да се движи едно превозно средство, за да измине от край до край 170 км за 20 минути. Има и други спорни въпроси, като преселването на местните хора - фермери, които живеят и изкарват прехраната си на тази земя. Говори се, че един от тях е отказал да предостави земята си и е убит, евентуално, от полицията. Още трима са били арестувани и осъдени на смърт за съпротивата им срещу изселването заради мегаграда на NEOM. И това е само върхът на айсберга.

Огледалните стени на структурата ще отразяват слънчевата светлина и буквално ще стопяват всеки обект наблизо. Това е пустинята в Саудитска Арабия и жегата е основен проблем за оцеляването тук. Мегалинията даже може да обърка мигриращите птици, според екоексперти. И дивите животни ще бъдат изселени. 

Макар че Линията ще бъде с нулеви въглеродни емисии, изграждането му ще произведе 1,8 милиарда тона въглероден диоксид.

Но това са гигански инвестиции. Другият мегаград на NEOM - трябва да бъде завършен през 2030 година, но според някои прогнози няма да бъде завършен преди 2050 год. Общо проектите, включително Линията, ще струват на кралството 1 трилион щатски долара. Инвестициите са от Обществен инвестиционен фон (PIF), както и от основания от кралството частен фонд, в който инвестират частни компании, включително руски.

За финал във видеото можете да видите някои от другите мегапроекти - икономическия град на крал Абдула - метрополис с 10 милиарда долара инвестиции, който след 10 години приютява 10 хил. души при проектно население 2 млн., Blue City в Оман и World Island в Дубай, който сега потъва обратно в морето.

Строежът на Линията е в начална фаза и е трудно да се предвиди съдбата му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини