Акция „Зима“ започва от днес в областта

Три кампании ще се реализират през периода

Традиционната Акция „Зима“ ще се проведе в периода от 1 ноември 2022 г. до 30 ноември 2022 г.

По време на акцията са предвидени три кампании.

            І. Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ за времето от 1 до 10 ноември 2022 г.

            Кампанията е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. При регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания.

            Контролът е ориентиран към:

            - спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС), ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;

            - недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни и ППС без необходимото оборудване;

            - недопускане движението извън населените местапрез тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;

            - недопускане движението на водачи на ИЕПС в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години;

            - недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки.

            ІІ. Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ за времето от 11 до 20 ноември 2022 г.

            Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците ипътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

            Планиран е активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване от водачите на ППС на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

Специален контрол е предвиден за изпълнение на разпоредбата на чл. 112, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП.

            (Чл. 112. (1) Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства.

            (2) За осигуряване безопасното пресичане на платното за движение от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка.)

            В детските градини и училищата ще се проведе превантивна разяснителна кампания „Пресичаме безопасно“.          

            Вседмицата на третата неделя на месец ноември (20 ноември 2022 г.) еСветовният ден за възпоминание на жертвите от ПТП.

            ІІІ. Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ за времето от 21 до 30 ноември 2022 г. Дейността ще бъде насочена към контрол за техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, а също и движението с включени светлини през деня.

За трите кампании на акцията ще бъдат проведени специализирани полицейски операции.

Съвети за безопасно пътуване през зимата

1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.

2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.


3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.


4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.


5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.


6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.


7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.


8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.


9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.


10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини