Руски съд постанови да бъде арестувана журналистката Марина Овсянникова

Руски съд постанови да бъде арестувана журналистката Марина Овсянникова, която през март прекъсна централната новинарска емисия на Първи канал на държавната телевизия с плакат против войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

В началото на този месец Овсянникова избяга от домашен арест, а в понеделник нейният адвокат потвърди, че тя е напуснала Русия.

Вчера руски съд постанови телевизионната журналистка да бъде задържана в ареста за 1 месец и 29 дни, след като бъде екстрадирана или задържана в страната.

По-рано този месец съдът отказа да изпълни искането на Следствения комитет на Руската федерация да издаде заповед за арест на Овсянникова, отбелязва Интерфакс.

През август родената в Украйна руска журналистка бе поставена под домашен арест, а жилището й беше обискирано, заради обвинения, че разпространява невярна информация за въоръжените сили на страната, след като протестира сама близо до Кремъл.

Овсянникова може да бъде осъдена на до 10 години в съответствие със закон срещу дезинформацията, приет от руския парламент след инвазията в Украйна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини