Терминал за втечнен природен газ в Черно море! Румъния и Азербайджан обявиха съвместен проект

В момент, когато цяла Европа търси всевъзможни алтернативи, за да избегне зависимостта си от руския газ, изграждането на терминали за втечнен природен газ (LNG) се превръща в предпочитан избор на редица страни, които имат излаз на море и условия за развитие на необходимата инфраструктура. Румъния обяви тази седмица, че възнамерява да бъде една от тези страни. Но тези планове всъщност не са нови.

В сряда, 19 октомври, премиерът на Румъния Николае Чука участва в среща в Букурещ с министрите на икономиката и енергетиката на Азербайджан Микаил Джабаров и Парвиз Шахбазов, на която присъстваше и румънският министър на икономиката Вирджил Попеску. В края на събитието беше подписан меморандум за разбирателство между държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР (SOCAR) и националната газова компания на Румъния РОМГАЗ (ROMGAZ) за съвместна инвестиция в изграждането на LNG терминал на брега на Черно море.

Чука уточни, че основите на това сътрудничество са били поставени по време на двустранната среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в рамките на церемонията по откриването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) в София на 1 октомври.

"Изпълнението (на меморандума) ще започне с проучване за осъществимост, финансирано съвместно от двете страни. Ще можем да допълним газовите коридори от Каспийския басейн към Европа", заяви румънският премиер след церемонията по подписването на меморандума. "Накрая се надяваме да имаме двата терминала, от двете страни, на източния и западния бряг на Черно море, за да можем да диверсифицираме и допълним коридорите за доставка на газ от Каспийския басейн към Европа", добави той.

"Втечненият природен газ от Азербайджан - все по-близо до Румъния", коментира новината информационният сайт Зиаре. Вестник "Гъндул" пък цитира думите на премиера Николае Чука: "Един проект, който очакваме с голям интерес".

"Продължаваме да търсим заедно решения за пренос на газ от Каспийско море през Трансанадолския газопровод Турция-България-Румъния и от Румъния, разбира се, до другите страни бенефициенти, една от които е Република Молдова. Нашият и азербайджанският ангажимент е да можем да подпомагаме Република Молдова с необходимите количества газ. Разбира се, има и други проекти, насочени към развитие на възможностите за зелена енергия. Това са проекти, за които съм убеден, че заедно ще извлечем максимална полза", подчерта премиерът. 

"ЕНЕРГИЕН ХЪБ" НА БАЛКАНИТЕ

Усилията за преодоляване на енергийната зависимост от Русия и диверсификация на източниците доведоха до своеобразна надпревара между балканските страни за ролята на "енергиен хъб" в региона, а когато става въпрос конкретно за съоръжения за втечнен природен газ, географското положение и потенциалът на наличната инфраструктура се оказват от ключово значение. 

Турция разполага с четири LNG съоръжения, от които две са наземни терминали - Мармара Ереглиси в окръг Текирдаг и Алиага в окръг Измир, а другите две са плаващи съоръжения за складиране и регазификация. Гърция има един функциониращ терминал на остров Ревитуса и един във фаза на изграждане в Александруполис (Булгаргаз притежава 20-процентен дял), Хърватия разполага с един LNG терминал на остров Крък и неотдавна обяви, че планира да го разшири. Албания също планира изграждане на терминал във Вльора.

С новото споразумение Румъния също заяви намерения да бъде част от тази надпревара. Това бе потвърдено в сряда от министъра на енергетиката Вирджил Попеску, който изтъкна, че проектът за изграждане на съоръжение за втечнен природен газ в Черно море съвместно с Азербайджан превръща Румъния във "важен възел" по отношение на електроенергията и природния газ.

"Днес ние полагаме основите на нов енергиен коридор между Каспийско и Черно море. Искам също да ви напомня, че в кулоарите на септемврийската конференция в Букурещ, където нашият колега, министърът на енергетиката на Азербайджан, присъстваше, положихме основите на зелен коридор за пренос на енергия, свързващ Черно море с Каспийско море. На практика полагаме основите на втори енергиен коридор от Румъния до останалата част от Европа. Румъния се превръща във важна точка, важен възел, енергиен и електрически и газов център. Заедно с нашите колеги от Азербайджан, (...) искаме да разработим инвестиционни проекти за Румъния и да допринесем за енергийната сигурност на този регион и Европа", каза Попеску.

През май 2020 г. Румъния обяви, че ще има функциониращ LNG терминал на брега на Черно море в рамките на шест години. Това беше предвидено в плана за развитие на националната газопреносна система за периода 2020-2029 г., разработен от газопреносния оператор Трансгаз. Според тези планове терминалът трябва да бъде изграден на черноморското пристанище Констанца.

През март 2020 г. националната газова компания Ромгаз реши да не участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Северна Гърция, след като през септември 2019 г. акционерите на Ромгаз одобриха принципно покупката на 20-процентен дял в проекта, чиято обща стойност е над 370 милиона евро. 

ИЗОСТАВЕНИЯТ ПРОЕКТ "АГРИ"

През април 2010 г. министрите на енергетиката и икономиката на Азербайджан, Грузия и Румъния подписаха меморандум за осъществяването на проекта за интерконектор между Азербайджан, Грузия и Румъния (АГРИ -AGRI), който трябваше да транспортира природен газ от Азербайджан до Румъния и оттам към централната част на Европа. По това време проектът беше възприеман като конкурентен на други планирани газопроводи като "Набуко", "Бял поток", "Южен поток" и други. 

През февруари 2011 г. Унгария също обяви, че се присъединява към проекта, който обаче като редица други в крайна сметка остана нереализиран. От 2015 г. проектът е в застой, а на 10 март 2021 г. министърът на енергетиката на Азербайджан официално го обяви за "замразен".

"Преди осем години втечненият природен газ беше огромен залог само за американците и арабските страни, а Румъния подписваше международни партньорства за изграждане на терминал за втечнен природен газ в пристанището на Констанца. Днес Европа внася повече втечнен газ от САЩ, отколкото природен газ от Русия, а румънският терминал - след осем години съществуване само като план - няма никакъв шанс да се конкретизира", коментира бизнес изданието "Панорама" през август тази година.

В статия, озаглавена "Терминалът за втечнен природен газ, за който Румъния мечтаеше в пристанище Констанца - история, която ще остане само на хартия", изданието посочва, че редица официални представители, включително министърът на енергетиката Вирджил Попеску, са потвърдили, че Румъния преговаря за внос на втечнен природен газ. Дискусиите в момента са съсредоточени върху възможността за използване на терминали за втечнен природен газ в Гърция или Хърватия, където втечненият природен газ може да пристига от САЩ или Обединените арабски емирства, и след това да се доставя в Румъния по европейската тръбопроводна мрежа. 

"Панорама" напомня, че проектът АГРИ, подписан от Румъния през 2010 г., е предвиждал азербайджанският газ да се доставя по тръбопроводи до Грузия, където да бъде втечнен и натоварен на танкери, които след това да акостират в румънското пристанище Констанца. Там се е предвиждало да бъде изграден терминал за втечнен природен газ, където да се разтоварва азербайджанският газ, да се връща в газообразно състояние и да бъде вкарван в националната тръбопроводна мрежа. 

"Проектът обаче остана само на хартия. Парите никога не бяха отпуснати, а строежът на LNG терминал в пристанище Констанца остана само в изявленията на румънските лидери по онова време", отбелязва изданието. 

Подписването на меморандума с Азербайджан в сряда обаче възвръща надеждата, че Румъния все пак може да се сдобие със собствен терминал за втечнен природен газ в Черно море.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини