Президентът Румен Радев приема тържествената заря в Деня на Кърджали

Президентът Румен Радев ще приеме тържествената заря-проверка в Деня на Кърджали.Държавният глава пристига от визитата си в Брюксел за да приеме строя на Националната гвардейска част и Първият ученически гвардейски отряд пред момумента на Апостола на Свободата. Румен Радев идва в Кърджали по покана на кмета на Общината инж.д-р Хасан Азис. Първоначалната програма е предвиждала държавния глава да присъства на всички мероприятия утре,но визитата в Брюксел за спешната среща на върха на ЕС е променила плановете. Това каза пред журналисти градоначалникът.Той подчерта, че честването на 110-годишнината от Освобождението на Кърджали ще протече при незапомнена тържественост.Ще припомним,че от началото на Дните на Кърджали са се провели над 40 прояви.

Утре празничната програма започва с полагане на венци и цветя пред паметника на освободителя на Кърджали ген.Васил Делов.По време на тържествената сесия на местния парламент в залата на театъра със званието Почетен гражданин ще бъдат удостоени петима.Това са математикът Вълчо Милчев,писателят Иванко Маринов,посмъртно;строителят на града инж.Емил Младенов;скулпторът Зиятин Нуриев и инвеститорът Мордо Данон,посмъртно.Почетен знак „Герб на община Кърджали-златен“ще бъде връчен на Неби Анъл,изпълнителен директор на „Теклас България“.

Кърджалийци ще могат да приветстват дифилета на учениците по бул.“България“.

На тържествената церемония пред Паметника на Освободителите ще бъдат присъдени и две стипендии „Кърджали с теб“.Стипендиите се дават на младежи,студенти,кръгли сираци за отлични постижения в учението и с национални изяви.Това каза още кметът инж.д-р Хасан Азис.Той поясни,че отличените ще получават в продължение на 10 месеца по половин минимална заплата.

За първи път ще ни гостува Гвардейският духов оркестър,създаден през 1879 г.,който е част от Националната гвардейска част.Следва концерт на Ансамбъла на българската армия“ в салона на театъра.

Началото на тържествената заря-проверка е предвидено за 19 часа.

След тържествената част на „Арена Арда“ ще се срещнат футболните отбори на „Арда“ и „Локомотив“-София.По предложение на общинското ръководство цената на билета ще бъде символична-1 лев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини