Китай спира реекспорта на втечнен природен газ

Властите в Пекин са поискали от държавните китайски компании, занимаващи се с внос на енергоносители, да спрат да препродават втечнен природен газ на купувачи в Европа и Азия, тъй като се стремят да осигурят собствените си доставки за предстоящия зимен сезон. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознати с въпроса източници, цитирани от Блумбърг.

Според източниците националната комисия за развитие и реформи на Китай е поискала от държавните "ПетроЧайна" (PetroChina), "Синопек" (Sinopec) и "Чайна нешънъл офшор ойл корп" (China National Offshore Oil Corp – CNOOC) да запазят газовите си доставки през зимата за вътрешна употреба.

Новината идва в момент, когато китайските вносители на ВПГ се стремят да останат извън спот пазара тази зима, тъй като растежът на търсенето се забави до най-бавния си темп от 2002 г., което означава, че азиатската страна вероятно ще избегне конкуренцията за доставки със засегнатата от енергийна криза Европа.

Китайските власти също така заявиха, че ще увеличат значително вътрешния капацитет за енергийни доставки, както и резервния си капацитет за ключови стоки, наблягайки отново на политиката си за осигуряване на доставки и стабилизиране на цените на суровините.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини