Сапунките правят света по-добро място

Хората, които мислят, че сапунените опери и риалити предаванията са загуба на време, би трябвало да променят мнението си, след като научат, че те са "мощни възпитатели" и правят света по-добро място, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на проучване на британски икономист, предаде БТА. 

Чарлз Кени, който изследва влиянието на телевизията по света, обяснява, че сапунени сериали като "Коронейшън стрийт" и "Ийст ендърс" могат да предотвратят употребата на наркотици и да повлияят върху раждаемостта, а предавания като "Х-фактор" окуражават хората да гласуват. 

Кени определя сапунените сериали и риалити шоутата като "мощни възпитатели". Експертът обяснява, че сюжетни линии, като тази от "Ийст ендърс", която проследява съдбата на самотната майка Хедър Трот, помагат на зрителите по-добре да разбират подобните проблеми в действителността.

В Бразилия например предаванията оказват толкова силно влияние върху зрителите, че праволинейните телевизионни герои допринасят за ограничаването на употребата на наркотици и за регулирането на раждаемостта, обяснява изследователят. 

Близкоизточната версия на предаването "Х-фактор" пък разкрива силата на гласуването и окуражава повече хора да участват в изборите. А когато жена за пръв път достига до финала на шоу за таланти в Афганистан, се заговаря, че с това свое постижение тя е направила "повече за правата на жените, отколкото е постигнато с всичките похарчени пари в подкрепа на тази кауза". 

"Сапунените опери и риалити шоутата помагат за разрешаването на световните проблеми", казва Чарлз Кени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини