МВФ предупреди, че облагането на свръхпечалбите от енергийната криза е "проблематично"

Международният валутен фонд (МВФ) подкрепя намеренията на някои правителства да обложат свръхпечалбите на компании, но смята, че подобни промени трябва да бъдат разяснени много ясно, както и че подобни мерки не могат да бъдат прилагани към вече реализирани печалби, заяви за Ройтерс най-високопоставеният експерт на фонда по въпросите на фискалната политика.

Витор Гаспар, който оглавява Департамента за фискални въпроси на МВФ, заяви, че облагането на свръхпечалбите може да осигури постоянен приход за бюджета на дадена страна, но инициативата на Европейския съюз, която се обсъжда, е "проблематична", тъй като нарушава данъчната предвидимост.

Гаспар, който е бивш министър на финансите на Португалия, каза, че МВФ вярва, че данъчната система трябва да бъде ясна, предсказуема и да е гарантирана от закона, което означава, че предложението за облагане на непредвидените печалби, които вече са налични, е "проблематична инициатива". 

Той отбелязва, че Европейската комисия изтъква, че подобно решение е подходящо в момента на фона на значителните приходи на някои компании и необходимостта да бъдат защитени уязвимите във финансово отношение граждани. 

МВФ обаче смята, че налагането на "ад хок" (на латински език: ad hoc - специално, използвано само за, бел. ред.) налози върху непредвидените печалби ще наруши принципа на данъчната предвидимост.

"Ясно е, че правилата на играта се променят", сподели в интервю директорът на Департамента за фискални въпроси на МВФ.

Редица европейски страни обсъждат дали да обложат с допълнителни налози петролните компании, които реализират рекордни печалби поради енергийната криза, породена от руската военна инвазия в Украйна, за да подпомогнат на потребителите да се справят с галопиращата инфлация. 

"Налагането на постоянен данък върху непредвидените печалби от добива на изкопаеми горива може да бъде обмислено, ако не е в сила друга адекватна данъчна мярка. По този начин правителството на дадена страна може да повиши приходите в бюджета, без да стимулира инфлацията или да ограничава инвестициите, като същевременно избегне изкривяването на данъчната политика, което произтича от въвеждането на временен налог върху непредвидените печалби", се казва в новия доклад "Фискален монитор" на МВФ.

Подобни мерки биха помогнали за по-добро споделяне на риска между правителството на дадена страна и частния сектор, смята Витор Гаспар.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини