Отбелязваме в Кърджали Деня на българските архиви с изложба и представяне на книга

    Началото на организираното архивно дело в България се поставя с издаването на Указ № 515 от 10 окт. 1951 г. на Президиума на Народното събрание, с които се създава Държавния архивен фонд и се определя обхватът, системата на организация на държавните и учрежденските архиви, взаимоотношенията между тях, редът и работата с документите, сроковете за тяхното запазване. С ПМС № 344 от 18.04.1952 г. се регламентира организацията и изграждането на мрежата от държавни архиви, които имат за основна дейност да издирват, съхраняват, комплектуват, обработват популяризират и опазват документалното богатство на нацията.

               10 октомври започва да се чества като Професионален празник на архивистите, през 1960 г. след приемането на страната за член на Международния съвет на архивите.

    През настоящата 2022 г. Отдел „Държавен архив“ – Кърджали към Дирекция „РДА“ - Пловдив ще отбележи своя професионален празник с откриване на изложба “Почитай миналото, гради бъдещето” - посветена на 110 г. от създаването на Община Кърджали и присъединяването на Източните Родопи към България, както и с представяне на второто преработено и допълнено издание на книгата с автор Вълчо Златилов  “Разбойничеството в Източните Родопи (1918-1941 г.)”.

    Източник:

    “Държавен архив” – Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини