Путин обяви анексията на окупираните територии на Украйна

Руският президент Владимир Путин обяви официално анексията към Руската Федерация на украинските територии, които са под неин контрол.

Това се случва дни, след като бяха обявени резултатите от незаконните референдуми в четирите украински области - бързане, което бе очаквано, но необявено от руските власти. И едва миналата седмица Путин обяви "частична мобилизация", която накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната. Също толкова бързо мобилизираните бяха изпратени в части в Украйна без никаква предварителна подготовка.

ЕС и голяма част от международната общност не признават легитимността на проведените в четирите украински области допитвания.

Днес Путин подписа указите, с които Русия признава Херсонска и Запорожка области за независими държави (които никой друг в света не е признал). И преди 24 часа Кремъл обяви днешните тържества и церемонията за официалната анексия.

На церемонията Путин обяви четири нови субекта на Руската федерация: самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и окупираните части на Херсонска и Запорожка област в Украйна. Като основание за това бяха посочени проведените референдуми под дулата на оръжията на руските окупатори. Според Путин в тези територии са гласували милиони и изявили правото си на историческо самоопределение

Церемония по подписване на договорите за влизане на новите територии в Руската Федерация започна в 15 ч. в Георгиевската зала на Кремълския дворец.

По традиция, Путин закъсня около 18 минути. В речта си той обвини Украйна в терористични атаки срещу хората в Донбас и Луганск, Запада - за текущата ситуация, за санкциите срещу Русия и помощта за Украйна. Говори за общата история на Русия с хората от четирите анексирани територии и тяхната любов към Русия, въпреки трудностите. Не пропусна и "трагедията с разпадането на Съветския съюз" през 1991 година, като отбеляза, че това е разрушило "връзките между различни части на нашата страна". Но това било решение на управляващата партия, хората искали обединение. Путин говори за милиони хора, които искали това, като малко по-късно изброява Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожска области.

Русия ще защитава своята земя с всички сили и средства, с които разполага, заави Путин. "Ще направим всичко, за да осигурим безопасен живот на нашите хора. Това е великата освободителна мисия на нашия народ", каза той. 

Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, заяви Путин.

Той говори и за "диктатурата на САЩ, изградена върху груба сила, юмручно право" и за "диктатурата на Запада", насочена срещу всички общества. "Тя изцяло отрича човека, вярата и ценностите, придобивайки черти на сатанизъм", заяви Путин. Той обвини Запада в расизъм и русофобия, като каза, че "безапелационната убеденост на Запада, че неговата цивилизация, неолибералната култура е неоспорим образец за целия свят" е именно расизъм, а колониалната политика е "противоречаща на човешкото естество, на правдата, свободата и справедливостта".

Русия е велика хилядолетна държава, представляваща цяла цивилизация и няма да живее според нагласените и фалшиви правила, които западните страни натрапват на другите, обяви Путин.

Според коментаторите на "Дождь" единственото ясно послание сред целия исторически преглед на руските победи в миналото и обвиненията към Запада е: "Ние сме готови да седнем на масата на преговорите, но няма да отстъпим това, което сме завоювали".

След речта на Путин назначените от Кремъл ръководители на окупираните украински територии подписаха договорите за присъединяване към РФ - на ДНР Денис Пушилин, на ЛНР Леонид Пасечник, на Запорожка област Евгений Балицки, на Херсонска област Владимир Салдо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини