Бойчо Стайков след Пирин Ултра 2022: Обичам да се предизвиквам

Тази година първомаецът Бойчо Стайков се включи за пръв път в маратона Пирин ултра по класическото трасе, дълго  160 км и успя да завърши в контролното време

Стартирахме в 8 часа сутринта, разказа Бойчо,  при тежки метеорологични условия   - времето беше хладно, през деня малко над нулата, вечер под нулата, но поне не валя и почти нямаше вятър.

Пирин Ултра предизвиква с денивелация на трасето 11 000 м, а лимитът за преминаване е 50 часа. Бойчо Стайков е успял да го премине за 47 часа 43 мин 37 сек.

„Записах се за участие понеже обичам да се предизвиквам, сподели ултрамаратонецът -  През последните две години участвах и успях да завърша и други състезания от подобен ранг: Витоша 100, Персенк Ултра, Ултра триатлон „Лъвско Сърце“. След всяко състезание умората е много голяма, но след няколко дни отминава и остава удовлетворението от резултата.

Тази година по трасето на Пирин 160 са стартирали 70 маратонци, а са завършили 33-ма.

Най-високата точка на трасето е едноименният връх Пирин (2662м). Маршрутът навлиза в  сърцето на Пирин и освен тест за физиката и психиката на състезателите, е и награда и удоволствие за очите и душата. 

Бойчо Стайков разказа, че в  планината е имало организирани 8 подкрепителни пункта, а екип от близо 30 души е следил за безопасността на участниците.

Освен класическата дистанция има още две, по-кратки от 38 и 66 км. Старт/финалът е в центъра на гр. Банско.
Тази година, в шестото издание на Пирин ултра, участие са взели близо 500 участници от България и чужбина, сред които водещи състезатели от Швейцария, Испания, Словения, Япония и др.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини