Ансамбъл „Кърджали” навършва 30години от своето създаване

Изображение 1 от 4

    Ансамбъл „Кърджали” към читалище „Юмер Лютви” навършва 30 години от своето създаване.  Ансамбълът, който е първи в страната за турски фолклор след демократичните промени е създаден на 1 октомври 1992 г.  Инициативата принадлежи на фондация „Истикбал” с председател Нуреддин Мехмед и НЧ”Обединение 1913” със секретар Снежа Спасова. Административно той се ръководи от Мюзеки Ахмед,  който тогава е секретар на фондацията.  Назначават се двама ръководители: музикален-Сюлейман Раим и танцов Назмие Юсреф. Двамата имат дълбоки познания върху турския фолклор, единият като музикален педагог,а другата като хореограф.

      Веднага след своето създаване ансамбълът тръгва на турне из страната,като посещава регионите, населени с мюсюлмани.

      Няма да забравя,как ни посрещнаха в Борино, Грохотно, Гьоврен.  Хората ни приютиха в домовете си. Обгърнаха ни с много грижи и внимание, споделя днес Мюзеки Ахмед. Ансамбълът се състои от 40 души, но подслон и храна има за всеки, припомня си Мюзеки Ахмед.

      Това посрещане става паметно.  В състава се записват много студенти по турски от Филиала на Пловдивския университет. Помага учителят по турски език Сабри Ибрахим-Алагьоз. Формира се голям битов оркестър.

      Репетира се първоначално при лоши условия в мазето на НЧ”Обединение 1913”. Интересът вместо да стихва се увеличава. Нещо повече-ансамбълът става гръбнака на НЧ”Юмер Лютви”, което се учредява година по-късно. Танцьори и музиканти стават учредители на читалището. Започват участие в национални и международни фестивали. Първите са през 1994 г..в Република Турция и Република Северна Македония. Общо до сега ансамбъл „Кърджали” е участвал в 65 международни фестивала. Участията на фестивали в нашата страна са стотици. Винаги са в галаконцертите на етнофестивалите или тези посветени на толерантността.

     Самодейците се гордеят  с първа награда от Първия национален фестивал на турския фолклор през 1995 г.в Стамболово,както и с Първа награда на големия международен фестивал на черешата в турския град Текирдаг през 2012 г. На видно място са грамотите от Министерството на културата от 2002 г. и 2009 г.  Едната е от емблематичния Стефан Данаилов-Ламбо. Витрините на НЧ”Юмер Лютви” не могат да поберат многобройните отличия на ансамбъла.

      Известността на ансамбъл „Кърджали” го прави желан гост по българската и турската телевизии. Включват ги на живо по БНТ в предаването „От извора”, поканени са на юбилеен концерт на националната телевизия,излъчван от НДК. Имат участие на живо по ТРТ и ТЕК Румели. Записват клип с песен на отец Камен Гарена.

      През годините самодейният ансамбъл става школа за изпълнители на турски песни и танци за професионалните формации. Основателите на турския театър в Кърджали след демократичните промени са в преобладаващото си мнозинство от ансамбъла.

      Днес интересът към формацията не стихва. В нея репетират ученици от 10 училища в града. Разполагат с 10 набора от костюми, дарени от различни организации. Към подготвителния състав днес напират 25 деца. Те отделят от свободното си време за репетиции през седмицата. Предпочитат ги пред дискотеките и заведенията.

      В ансамбъла се завързват много приятелства.Не липсват и отношения на любов,завършили със сватби.

      Всички самодейци очакват с нетърпение юбилейния концерт през ноември. Тогава ще се съберат много от танцьорите и музикантите, работили в състава. И ще дадат нов тласък на самодейността в читалище „Юмер Лютви”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини