Условията за ядрено споразумение са налице

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад каза, че условията за споразумение по иранската ядрена програма са назрели в резултат на промяната в политиката на Запада от "конфронтация към сътрудничество", предаде АФП. 

Докато западните правителства очакват отговора на Иран на проектоспоразумението, изготвено от Международната агенция за атомна енергия към ООН (МААЕ), Ахмадинеджад направи пауза вобичайната си крайна реторика, за да приветства перспективата за ядрено сътрудничество. Иранските медии съобщиха, че правителството вероятно ще поиска някои промени в предложенията на МААЕ, а иранският представител в организацията заяви, че очаква допълнителни преговори.

Ахмадинеджад обаче настоя, че неговото правителство има желание за постигане на споразумение. 

"Приветстваме обмена на гориво, ядреното сътрудничество, изграждането на ядрени централи и реактори и сме готови да сътрудничим," заяви президентът в реч във втория по големина град в страната Машхад, излъчена пряко от държавната телевизия. 

По думите му, Западът е говорел доскоро за "спиране и прекратяване на всичко, но сега говорят за обмен на гориво, ядрено сътрудничество, изграждане на ядрени централи и реактори. Те преминаха от конфронтация към сътрудничество." 

Ахмадинеджад каза още, че в резултат "условията за ядрено сътрудничество са готови".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини