Десето участие на славейковци в международен проект по програма „Еразъм плюс – Младежки обмен“

„Осъзнати и съюзени“ /Aware&Allied/ е новият проект на сдружение „Родопея – Балканика“ с екип ученици и учители от СУ „Петко Рачов Славейков“.  Това е десетият съвместен проект за младежки обмен, който дава възможност на ученици от училището за шампиони да представят България в иновативни проектни дейности. От 2016 година досега проектите се осъществяват  в сътрудничество със сдружение „Родопея- Балканика“, Кърджали. След проектите в Германия, Австрия, Испания, Босна и Херцеговина, настоящият  международен обменсе организира от румънската неправителствена организация ‘’ProCivisDorna’’ с партньори  от България, Гърция,  Италия, Испания и  Португалия. Проектната среща  ще бъде в продължение на 9 дни  в румънското планинско селище Ватра Дорнейи  всяка страна ще бъде представена със 7 участници и един групов отговорник.

Европейски изследвания и данниподчертават факта, че социалното изключване е един от най-актуалните проблеми за младите хора.  Това проучване съответства на  общата цел на програма Еразъм плюс – да насърчава ценностите на ЕС за включване, солидарност и недискриминация, които са  приоритети  в  Европейската стратегия за младежта 2019-2027.

Общата цел на проекта„Осъзнати  и съюзени"е да: стимулира социалното  включване, развие социалните умения,  повиши  нивото на осъзнаване на  дефицитните  ситуации в общността, мотивира гражданско участие и инициативи на младите хора, за да бъдат овластени, активни и добре интегрирани граждани.

Конкретните  цели са да се :развият социални компетенции, насърчи солидарността и справедливото  гражданско  поведение, ​​повиши нивото на информираност и самооценка  на  младежи с по-малки възможности за изява  и  допринесе  затяхната интеграция и социална ангажираност. Проектът стимулира критичното мислене и  мотивира участниците да се включат в повишаване осведомеността на общността относно приобщаването им чрез  информационни инструменти.

Групата от СУ „П.Р.Славейков“   ще бъде полезна  с опита  от проектни дейности  за  стартиране на социален проект. В резултат на проекта младите хора ще осъзнаят  проблемите,  които срещат техните връстници и разберат, че може  да са реализират и интегрират в  общността чрез собствени действия и воля. Проектът ще ги  вдъхнови, да  се включват створчески идеи, дейности и структури на влияние, за да бъдат полезни и изразяват своите нужди и граждански позиции.

По време на мобилността в Румъния ще се използат методите на неформалното образование  - работа в екип,групови дискусии, дебати, анализи, образователни и самостоятелниигри за осведоменост; прилагане на театрални и драматични методичрез инструменти за генериране, изразяване на идеи и междукултурно обучение.Чрез  разпространение на проектни материали - видеоклипове, брошури, статии, страници в социалните медии и други,  ще се стимулирасправедливото и проактивно поведение с нови действия и проекти, които ще  решават текущи проблеми.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини