"Ледникът на Страшния съд" разтревожи учените

    Подводни роботи, които надникнаха под ледника Туейтс на Антарктида, наречен "Ледникът на Страшния съд", видяха, че гибелта му може да дойде по-рано от очакваното с екстремен скок на загубата на лед. Подробна карта на морското дъно, заобикалящо ледения гигант, разкри, че ледникът е претърпял периоди на бързо отстъпление през последните няколко века, което може да бъде предизвикано отново от топенето заради изменението на климата.

    Ледникът Туейтс е масивен леден къс, приблизително със същия размер като щата Флорида в САЩ или цялото Обединено кралство, който бавно се топи в океана край Западна Антарктика). Ледникът получава зловещия си прякор заради "смразяващите" последствия от пълното му ликвидиране, което може да повиши глобалното морско ниво между 0,9 и 3 метра, казват изследователите в изявление. Поради изменението на климата огромната замръзнала маса се оттегля два пъти по-бързо, отколкото преди 30 години, и губи около 50 милиарда тона лед годишно, според Международната колаборация за ледниците Туейтс.

    Ледникът Туейтс се простира доста под повърхността на океана и се държи на място от назъбени точки на морското дъно, които забавят плъзгането на ледника във водата. Участъци от морското дъно, които се хващат за долната част на ледника, са известни като "точки на заземяване" и играят ключова роля за това колко бързо ледникът може да се оттегли.

    В новото проучване международен екип от изследователи използва подводен робот, за да картографира една от предишните точки на заземяване на Туейтс - изпъкнал хребет на морското дъно, известен като "неравността", който е на около 650 м под повърхността. Получената карта разкри, че в някакъв момент през последните два века, когато издатината е подпирала ледника Туейтс, ледената маса на ледника се е оттеглила повече от два пъти по-бързо, отколкото сега.

    Изследователите казват, че новата карта е като "кристална топка", която ни показва какво може да се случи с ледника в бъдеще, ако се отдели от сегашната си точка на заземяване, която е около 300 м под повърхността, и се закотви към по-дълбока от нея. Този сценарий може да стане по-вероятен в бъдеще, ако все по-топлите води разтопят вътрешностите на ледника, според изявлението.

    "Туейтс наистина се държи днес на ноктът", каза в изявлението съавторът на изследването Робърт Лартър, морски геофизик от Британското антарктическо проучване. "Трябва да очакваме да видим големи промени в кратки срокове в бъдеще".

    Четене между редовете

    Изследователите са очертали неравностите с помощта на подводния робот Rán (кръстен на скандинавската богиня на морето), който е прекарал около 20 часа в сканиране на участък от 13 квадратни километра от бившата точка на заземяване.

    Получената карта показа, че подутината е покрита с около 160 успоредни набраздени линии, които й придават вид, подобен на баркод. Тези странно изглеждащи жлебове, които също са известни като ребра, са дълбоки между 0,1 и 0,7 м. Пространствата между ребрата са къси и широки, между 5,2 и 1,6 и 10,5 m едно от друго, но най-често са на около 7 m едно от друго.

    Тези ребра всъщност са отпечатъци, които са останали след като приливът за кратко повдигна ледника от морското дъно, което леко избута ледената маса по-навътре в сушата, преди отливът да я свали обратно. Всяко ребро представлява един ден, заедно, линиите очертават постепенното движение на ледника за период от около 5,5 месеца. Различните дълбочини и разстояния между ребрата съответстват на цикъла на пролетта и неочакваните приливи, като ледникът се премества по-далеч и с по-голяма сила по време на първия. (По време на пролетта приливите са по-високи, а отливите са по-ниски. По време на неочакваните приливи, приливите са по-ниски, а отливите са по-високи.)

    "Наистина ме поразява колко красиви са данните", казва в изявлението ръководителят на изследването Алистър Греъм, геоложки океанограф от Университета на Южна Флорида. Въпреки това, привличащите вниманието канали на морското дъно също са причина за безпокойство, допълва той.

    Въз основа на разстоянието между ребрата, изследователите изчислиха, че когато ледникът е бил закотвен върху неравността, ледената маса се е отдръпвала със скорост между 2,1 и 2,3 км на година. Това означава, че ледникът се оттегля три пъти по-бързо, отколкото между 2011 г. и 2019 г., когато се отдалечаваше със скорост от около 0,8 км годишно, според сателитни данни.

    Изследователите не са сигурни точно кога ледникът е бил на върха на издатината, но определено е през последните два века и най-вероятно някъде преди 50-те години на миналия век.

    Новите констатации са тревожни, защото показват, че ледникът Туейтс е имал "импулси на много бързо отстъпление" дори преди ефектите от изменението на климата да увеличат текущия темп на загуба на лед, казва Греъм. Това показва, че ледникът има потенциала да се ускори много по-бързо, ако се отдели от сегашната си точка на заземяване и се закотви към следваща точка на заземяване, допълва той.

    Предишни изследвания с роботизирани подводници показаха, че изненадващо топла вода под ледника може да топи дъното на ледената маса и това бързо да тласне ледника към тази критична точка.

    Проучването е публикувано онлайн в списанието Nature Geoscience .

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Последни новини