Кой е новият британски крал Чарлз Трети?

Принцът на Уелс израства знаейки, че съдбата му е да стане крал и той ще поеме тази отговорност след смъртта на майка си, предаде ДПА.

На тригодишна възраст той става престолонаследник и поемайки ролята на първия в реда за наследяване на трона го очаква цял живот на подготовка за това да носи короната. По този повод неговият приятел Никълъс Соумс казва: "Да бъдеш наследник на трона не е амбиция а дълг, който ще го сполети в тъжен момент по-късно през неговия живот".

"Принц Чарлз е далеч по-наясно с потенциалната тежест на кралската власт, отколкото с нейните удоволствия", пише Джонатан Димбълби в неговата биография. "Ако в определен момент в далечното бъдеще наследя мама, тогава очевидно ще направя всичко по силите си, за да изпълня тази роля… Понякога си мечтаеш за нещата, които би могъл да направиш", цитира Димбълби думите на Чарлз. Престолонаследникът добавил, че "има огромна тежест на очаквания", с която е много трудно да се свикне, но че той е бил възпитан да усеща един специален дълг към страната. "Трудното е, че неизбежно човек през по-голямата част от времето усеща, че не е достоен", казал още Чарлз.

Димбълби каза, че въпреки проблемите в личния му живот и интензивния медиен интерес, Чарлз никога не е обмислял сериозно да се откаже от своя дълг. През 2013 г. се появиха съобщения, отречени от канцеларията на престолонаследника, че принцът вярвал, че да станеш крал е равносилно на "затвор". Журналистката Катрин Майър, която получила рядко предоставян достъп до Чарлз, каза, че той "безрадостно" увеличавал своето натоварване с кралска работа, докато се подготвял за ролята си на монарх и че "няма търпение да свърши колкото се може повече" предварително. "Той далеч не е нетърпелив да поеме короната, а вече усеща нейната тежест и се тревожи за нейното въздействие върху работата, която върши", каза Майър.

"От много, много години, всъщност откакто се помня, имам това необикновено усещане, че искам да лекувам и да подобря нещата. Повече от всичко усещам, че е мой дълг да се тревожа за всички и техния живот в тази страна, да се опитвам намеря начин да подобря нещата, ако мога", казва Чарлз.

В момента, в който кралицата Елизабет Втора почина, тронът незабавно и без церемония премина при най-големия й син принц Чарлз. 

ДПА предлага кратка биографична справка за него:

- Новият британски крал Чарлз е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 г. 

- При раждането му за първи път от векове не присъства министър от правителството, за да стане свидетел на появата на бял свят на бъдещия наследник на трона.

- Кръстен е Чарлз Филип Артър Джордж на 15 декември 1948 г. в Музикалната зала на Бъкингамския дворец.

- Чарлз става очевидният наследник на трона след смъртта на дядо си, крал Джордж Шести, когато майка му сяда на трона на 6 февруари 1952 г. Тогава той е на три години.

- Чарлз е обявен за принц на Уелс на 26 юли 1958 г., когато е на девет години.

- 21-ят принц на Уелс, официалната церемония е извършена от кралицата на 1 юли 1969 г. в замъка Карнарфън, когато Чарлз е на 20 години. Тя е излъчвана по телевизията и е гледана от 19 милиона души в Обединеното кралство.

- През октомври 1967 г. постъпва в Тринити колидж към Кембриджкия университет, където учи археология и антропология, а по-късно се насочва към история.

- Присъединява се към въоръжените сили през 1971 г. Постъпва в Кралския военноморски колеж, Дартмут и служи на военни кораби. Преминава обучение за пилотиране на хеликоптер през 1974 г.

- Чарлз командва кораба "Бронингтън" в последните 10 месеца от активната си служба в Кралския флот, която приключва през 1976 г.

- Чарлз създаде благотворителната организация "Принс тръст" през 1976 г. със средства, които получава при напускането на флота. Тя се превърна във водещата младежка благотворителна организация в Обединеното кралство, предлагаща обучение, личностно развитие, подкрепа за стартиране на бизнес, наставничество и съвети.

- Жени се за лейди Даяна Спенсър на церемония в лондонската катедрала Сейнт Пол на 29 юли 1981 г.

- Синът им Уилям, сега херцог на Кембридж, е роден на 21 юни 1982 г., следван раждането на принц Хари, сега херцог на Съсекс, на 15 септември 1984 г.

- Още през 1985 г. има слухове, че бракът на Чарлз и Даяна има проблеми, а през 1992 г. беше обявено, че се разделят.

- През 1994 г. в интервю за национална телевизия Чарлз призна, че е изневерил след провала на брака си.

- Година по-късно Даяна излезе по телевизията и също призна изневяра с Джеймс Хюит, но каза, че в брака й има "трима души" - Камила Паркър-Боулс е другата жена до принца.

- Чарлз и Даяна се развеждат през 1996 г.

- На следващата година Даяна загина в автомобилна катастрофа в Париж.

- През 2005 г. принцът се сгоди за дългогодишна любов и бивша любовница Камила Паркър-Боулс.

- Те се ожениха на 9 април 2005 г., след като церемонията беше отложена заради погребението на папа Йоан Павел Втори. Камила стана херцогиня на Корнуол.

- Чарлз е патрон на повече от 400 благотворителни организации.

- Той също така създаде марката "Дъчи ориджиналс" и екологичното село Паундбъри, близо до Дорчестър в Дорсет.

- Чарлз спря да играе поло през 2005 г. след 40 години. Той е опитен скиор.

- Принцът е описван като чувствителен, духовен, понякога меланхоличен, със силно социално съзнание.

- Много силно се вълнува от околната среда, както и от опазването на традиционните умения и изкуства.

- Той стана най-възрастният престолонаследник в последните повече от 300 години, след като изпревари Уилям Четвърти, станал монарх през юни 1830 г., на възраст 64 години, 10 месеца и пет дни. 

- Чарлз най-дълго чака да се качи на трона. Той надмина рекорда, поставен от Едуард Седми, който стана монарх на 59 години, когато майка му кралица Виктория почина през 1901 г.

- Принцът стана дядо за първи път през юли 2013 г., когато се роди принц Джордж, първото дете на херцога и херцогинята на Кембридж.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини