Тежки времена за Credit Suisse след скандала с българска следа

"Креди сюис" (Credit Suisse), втората по големина швейцарска банка, обмисля да съкрати около 5000 работни места в рамките на усилията си за намаляване на разходите, е съобщил за Ройтерс добре запознат източник.

Мащабът на евентуалните съкращения отразява предизвикателствата, пред които са изправени "Креди сюис" и новият й главен изпълнителен директор Улрих Кьорнер, който се опитва да изправи на крака банката след серията от скандали, в които тя беше замесена.

Финансовата институция отказа коментар по темата и само повтори свое предишно изявление, че ще обяви актуална информация за стратегията си за развитие, когато представи данните за приходите си през третото тримесечие на годината. "Креди сюис" определи всяка друга информаци за нейните резултати като "спекулативна", отбелязва Ройтерс.

Базираната в Цюрих банка отхвърли спекулациите, че може да бъде придобита от друг мажоритарен собственик или да бъде разделена на по-малки бизнес структури. 

"Креди сюис" вече обяви, че ще намали разходите си до под 15,5 милиарда швейцарски франка (15.8 милиарда долара) в средносрочен план на годишна база при прогноза за разходи в размер на 16,8 милиарда швейцарски франка (17.1 милиарда долара) през тази година. До този момент банката не е представяла план за съкращения на работни места, пише Ройтерс. 

Улрих Кьорнер, назначен за главен изпълнителен директор на "Креди сюис" на 1 август, е натоварен със задачата да намали разходите й с над 1 милиард долара, за да може банката да се възстанови от серията скандали.

В края на юни швейцарската финансова институция беше осъдена от Федералния наказателен съд на страната да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка по съдебен процес за пране на пари на българската мафия.

Банката е призната за виновна в нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г., с утежняващи вината обстоятелства. Пропуските на "Креди сюис" са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства, констатира съдът.

Той разпореди да бъдат конфискувани 12 милиона швейцарски франка, депозирани в сметки, свързани с престъпната организация. Освен това банката беше осъдена да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка, съответстваща на сумите, които не са могли да бъдат конфискувани в резултат на нейните пропуски.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини