Асен Василев и Кирил Петков отговарят за газа и рефендума

Ако „Продължаваме Промяната“ получи възможност да състави правителство след изборите на 2 октомври, за премиер ще бъде издигнат или Асен Василев, или Кирил Петков. Това заявиха те в предаването „Още от деня“ на БНТ.

"Спомняте ли си миналия път какво казваха социолозите? Че ние сме 16%. А ние бяхме 25%. Така че като ви дадат социолозите данни за "Продължаваме промяната", добавете 10% и горе-долу ще уцелите резултата", заяви Асен Василев.

Мигрантския натиск

Относно инцидента, при който двама полицаи в Бургас загинаха при опит да спрат автобус, превозващ нелегални мигранти, Петков заяви, че ако средствата на българските данъкоплатци са били използвани правилно, оградата на българо-турската граница е щяла да бъде по-добра.

Оградата по границата бе инвестиция на ГЕРБ за стотици милиони левове, която бе компрометирана толкова лесно, посочи бившият премиер.

Ние направихме първа стъпка с връщането на държавата на "Капитан Андреево". Справихме се с хилядите пристигащи от Украйна, заяви Петков.

Референдумът за президентска република

„Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова много власт като президентска република, а е запазил България като парламентарна република“. Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев коментира предложението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за референдум, на който хората да изразят мнение дали България да стане президентска република.

Бившият вицепремиер и министър на финансите посочи, че Трифонов е инициирал три референдума, след които не е реализирал нищо.

„Слави Трифонов спечели няколко избора, разруши няколко правителства, разруши няколко парламента. Този човек е човек от прехода“, заяви от своя страна Кирил Петков. Според бившия премиер Слави Трифонов е бил „троянски кон“ в предходното правителство.

Той е човек на мафията, каза Петков, като даде пример с "Капитан Андреево" и изтеглянето на подкрепата в момента, когато са били настъпани интересите на конкретни фирми.

Доставките на природен газ

Асен Василев коментира, че битовите потребители са били подсигурени. Той допълни, че след като „Газпром“ едностранно е спрял да изпълнява договора си с България, не е имало спиране на подаването нито за битовите, нито за индустриалните потребители.

Асен Василев заяви, че ако се стигне до арбитражен съд, „Газпром“ ще трябва да плаща неустойки на България. Всеки ден си изпращаме заявката към „Газпром“, на следващия ден получаваме нула. Ние си искаме газа и не го получаваме. Правим плащането към „Газпромбанк“ и те ни го връщат. Ако служебният кабинет е спрял да подава заявките, това вече ни поставя нас в неизпълнение на договора, но докато ние бяхме на власт, всеки ден си подавахме заявките, за да сме напълно в изпълнение на договора, обясни Асен Василев.

Той обори аритметиката на Делян Добрев за цената на газа от "Газпром" - тя се формира като 70% от борсовата цена и 30% петролна компонента, което в момента прави около 150 евро.

От своя страна Кирил Петков заяви, че вчера е говорил с министъра на енергетиката на Гърция, който му е казал, че след като правителството на „Продължаваме Промяната“ си е тръгнало, не е имало ентусиазъм за взимане на слотове на гръцките пристанища.

Петков и Василев твърдят, че два дни не са достигнали на правителството им, за да приключи сделката за доставката на седем танкера с втечнен природен газ и осигуряването на слотове за разтоварването им.

След като руският газ е спрял, директно от "Шениер" са договорени два танкера и слотове за тях. Директно, за две седмици, подчерта Петков. От 27 април България не зависи от руски газ, каза Василев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини