Apple предупреждава за проблем със сигурността, позволяващ контрол над iPhone, iPad и Mac

Apple препоръча на притежателите на някои модели iPhone, iPad и Mac да актуализират операционната система, в която е открит проблем със сигурността, позволяващ контрол над тези устройства, предаде Франс прес.

Сред тях са iPhone 6 и следващите модели, всички iPad Pro, iPad пето поколение и всички следващи, както и Mac, се казва в съобщение на сайта на технологичната компания. В него е посочено, че в старата версия на операционния софтуер едно приложение може да използва произволен код с непозволен достъп до устройството, което означава, че хакер може да извършва действия без разрешение. Тази "пробойна" може да се използва и чрез злонамерено създадено интернет съдържание, допълва компанията от Купертино.

За да се противодейства на тези дефекти, Apple препоръчва на потребителите да качат версията 15.6.1 на операционната система iOS за айфоните, нейния аналог за iPadOS 15.6.1 за iPad и macOS Monterey 12.5.1 за компютрите Mac. За пропуските е било сигнализирано от независими изследователи, посочва Apple.

Технологичният гигант обяви защитата на личните данни и киберсигурността за свой основен приоритет. 

През април 2021 г. той преобърна екосистемата на iPhone, като задължи приложенията да питат потребителя, дали е съгласен да се събират данни за използвани от него други приложения и влизане в интернет. Тази промяна на операционната система  iOS лиши от много ценни инструменти, като силно зависимите от рекламата приложения, най-вече Facebook и Snapchat по тази причина изгубиха рекламни приходи.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини