Започна съвместната летателна тренировка “Тракийска пепелянка 2022”

Екипажи от състава на българските Военновъздушни сили (ВВС)  започват от днес изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка “Тракийска пепелянка 2022”, в която ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Гърция, на Румъния и на САЩ в Европа. Това посочват от Военновъздушните ни сили на страницата си във Фейсбук.

В рамките на две седмици - до 19 август, в българското въздушно пространство ще се проведат съвместни полети и ще се изпълняват специфични за родовете авиация и ПВО задачи, чиято сложност ще нараства с хода на тренировъчните действия, се отбелязва в съобщението. Основната им цел е свързана с подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции.

От българска страна участват военнослужещи от базата за Командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от авиобаза Безмер, вeртолети Кугар от авиобаза Крумово със задачи по авиомедицинска евакуация и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. Румънските и гръцки военновъздушни сили с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.
Военнослужещи от състава на американските ВВС ще осигуряват действията на авиацията на полигон Елена.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ав
    авионика
    2 -4
    17:19, 8 авг 2022
    Ще имали още един паднал наш самолет на тази летателна тренировка? Ако ги бяха подарили на украинците сега щeше единствения ни пилот обучен за натовските самолети да се учи и лети на предоставени оборотни F16 .
  • 2
    Jh
    JHB
    2 -3
    22:55, 8 авг 2022
    Пак се излагаме пред чужденците с тези руски кошници, марка москвич...Всички имат други самолети, само ние сме още затънали в съветския социализъм!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини