Хората с наднормено тегло имат мазнини и в белите си дробове

Ако прекалите с калориите и пренебрегнете упражненията, не само коремът ви ще се насити с мазнини. Въздухоносните пътища в белите дробове също ще се преизпълнят с мазни клетки.

Учени от Университета на Западна Австралия в Пърт откриха доказателствата, според които мазнините могат да се натрупват и в белодробната тъкан на затлъстелите и хората с наднормено тегло.

Добре известен факт е, че пълните хора имат проблеми с дишането. Доскоро се смяташе, че се дължи на факта, че допълнителните мазнини оказват натиск върху гръдния кош. Както показва обаче новото изследване, вероятно е замесен съвсем различен механизъм - откритие, което би могло да ни помогнем да разберем повече за връзката между затлъстяването и астмата.

Новото изследване, публикувано в European Respiratory Journal, е проучило белите дробове на 52 починали души – 16 от тях вследствие от астма, 21 други са имали астма, но са починали по други причини, и 15, които никога не са проявявали симптоми на астма. Изследователите са проучвали пробите под микроскоп и са изчислявали нивата на адипоцитите (клетките, изграждащи мастната тъкан) по степните на въздухоносните пътища на белите дробове. Накрая те са сравнили резултатите с индекса на телесна маса на всеки един от хората.

За тяхна най-голяма изненада, учените откриват пряка корелация между индекса на телесната маса и мазнините в белите дробове – колкото по-пълен е даден човек, толкова повече адипоцити е имало по стените на въздухоносните им пътища. Освен това откриват, че натрупването на мазнини променя нормалната структура на въздухоносните пътища и води до възпаляване на белите дробове. А това от своя страна би могло да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Основната цел на адипоцитите е да складира енергия, но и да изпълнява ролята на изолационен материал (и дори да е своеобразен защитен уплътнител). Както и сами може да си представите, наличието им във въздухоносните пътища със сигурност ще затрудни дишането, което от своя страна обяснява защо толкова много хора с наднормено тегло имат често и астма.

„Открихме, че излишните мазнини се натрупват по стените на въздухоносните пътища и заемат място. Изглежда дори увеличават възпаленията в белите дробове. Смятаме, че именно това предизвиква свиването на въздухоносните пътища, което ограничава потока на въздуха към и от белите дробове. А това, поне отчасти, може да обясни увеличение на симптомите на астма“, пише съавтора на проучването проф. Питър Нобъл.

Следващата цел на учените е да проучат този феномен по-подробно и да проверят дали тези мастни натрупвания ще изчезнат, когато човек свали излишните килограми, пише IFLScience.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини