Петролът поскъпна с близо 1 долар

Котировките нна петрола се повишиха с около 1 долар в ранната петъчна търговия, тласнати нагоре от опасенията за доставките и по-слабия щатски долар, в момент когато вниманието се насочва към предстоящата среща на ОПЕК+, отбелязваща края на споразумението за намаляване на добива от 2020 г., предаде Ройтрес.

Септемврийските фючърси на сорта Брент, чиито срок е до днес, поскъпнаха с 86 цента или 0,8 на сто до 108 долара за барел. Контрактът за октомври скочи с 87 цента или 0,9 на сто до 102,70 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през септември прибави 1,09 долара или 1,1 на сто до 97,51 долара за барел, обръщайки загубите от предходната сесия, белязана от страховете за рецесия в САЩ.

Брентът е напът да отчете 5-процентов скок за седмицата и второ поредно седмично поскъпване, а американският лек суров - близо 3 процента нагоре за седмицата, след загуби за миналата.

Следващата среща на 3 август на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзните производители на суровината, начело с Русия, заедно наречени ОПЕК+, ще бъде ключова, тъй като изтича първоначално договореното рекорднo намаление с 9,7 милиона барела на ден (барела) на доставките от април 2020 г., когато пандемията от КОВИД-19 срина търсенето.

Източници от ОПЕК+ твърдят, че групата ще обмисли запазване на добива непроменен за септември, но двама източници от алианса също така казаха пред Ройтерс, че ще бъде обсъдено умерено увеличение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    0 0
    10:45, 1 авг 2022
    Нормално, Байдън не спря да печата долари, да замаже положението и това е резултата.
    Даже пада цената на горивото в момента.

Още новини

Случаен виц

Последни новини