Община Кърджали финансира разкопките на Перперикон с 85 000 лева

Община Кърджали ще финансира разкопките на скалния град на траките Перперикон с 85 000 лв.Предложението до Ощинския съвет е направено от градоначалника инж.д-р Хасан Азис.Общинското финансиране се налага след като Министерството на културата отряза обекта от субсидии за тази година.Ето как кметът инж.д-р Хасан Азис мотивира предложението си:

Община Кърджали над 20 години провежда редовни проучвания,финансирани от бюджета на общината,европейски проекти и с  трансфери от Министерство на финансите на един от най-забележителните археологически обекти в България със световно значение -Скалният античен  и средновековен град Перперикон.Този паметник е недвижима културна ценност с категория „Национално значение”,публична държавна собственост ,актувана с Актове №№2381 и 2382/23.02.2011г.и е предоставен за управление на община Кърджали с решение №673/17.09.2021г.на Министерски съвет.

           През годините теренните археологически проучвания на обект“Античен и средновековен град Перперикон“ с научен ръководител проф.д.и.н. Николай Димитров Овчаров се извършват по одобрени  работни програми.В резултат обликът му бе променен и Перперикон се превърна в един от най-посещаваните археологически обекти в страната. Към този момент на  2022г. целево субсидиране от републиканския бюджет  на този обект не е предвидено.         

           Община Кърджали продължава да изгражда туристическата инфраструктура,свързана с обекта и с оглед  продължаване на археологическите проучвания постъпи докладна с приложена план-сметка от проф.Овчаров за отпускане на целеви средства в размер на 85 000лв.Тези средства имат и социален характер,тъй като в разкопките освен научният екип от 6 души,в продължение на 3 месеца работят и около 100 души от седем села в околността. Необходимите средства  за обезпечаване дейностите по аварийна консервация на разкритите части за 2022 г. са около 85 000 лв.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини