Защо не трябва да отваряме PDF от непознати линкове

Фишинг атаките продължават да бъдат една от основните опасности за крайните потребители. В този случай се използват фалшиви линкове, съобщения и версии на уеб сайтове, чиято цел е да ви подканят да въведете поверителна информация. Много често сте пренасочени към страница, която изглежда сходно, както легитимната, но логин детайлите автоматично отиват при хакерите. 

За да се предпазите, внимавайте за начина, по който се изписват URL адресите в браузъра, тъй като често може да не забележите например съчетания като facebooоk, goggle и др. Изпращането на зловредни линкове в имейли също е тактика, която от години се използва за компрометиране на потребителските профили.

От LifeHacker сега ни предупреждават за нова кампания, която изисква да бъдем много внимателни. Киберпрестъпниците са започнали да разпространяват имейли без текстово съдържание, към които е прикрепен PDF файл. Отварянето на съдържанието и кликването на линковете в документа е сигурна гаранция, че ще бъдете хакнати. 

Ако забележите подобен имейл във входящата си поща задължително недейте да кликвате върху PDF-а. Eксперти по сигурността на Microsoft също предупредиха за подобни атаки, които се възползват от Foolina уязвимост и са насочени към файловете в офис пакета на компанията. Дори едно погрешно кликване може да ви създаде повече проблеми, отколкото вероятно си представяте.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини