Доган продава луксозната си яхта "Агата"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган продава луксозната си 39-метрова яхта "Агата". Плавателният съд се предлага на цена от 5,9 млн. евро от две брокерски компании: Worth Avenue Yachts и Imperial Yachts, базирани в Монако, пише BIRD.BG.

Това се разбира от публикация на Intelligence Online, специализиран сайт за информация, свързана с разузнавателната общност.

Imperial Yachts, управлявана от Евгений Борисович Кохман, бе поставена в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) заради предполагаемите си връзки с близките до Владимир Путин бизнесмени Игор Сечин и Генадий Тимченко.

"Ахмед Доган изглежда се опитва да изпревари евентуални действия, които българското правосъдие или администрацията на САЩ биха могли да предприемат срещу него", коментира сайтът. 

Обръчите от фирми

Ахмед Доган, който има докторска степен по философия, е работил като агент на Държавна сигурност под псевдонимите „Ангелов”, „Сергей” и „Сава”. Между 1986 и 1989 г. е вкаран в затвора. След това през 1990 г. основава политическа партия Движение за права и свободи (ДПС). През 2013 г. бе и обект на атентат.

В България Ахмед Доган чрез фирмата „Сигда” ООД е собственик на „ТЕЦ Варна“ ЕАД, придобит през 2018 г. от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Доган е акционер и в пристанищата Бургас и Варна, които Папазов управлява между 2001 и 2013 г. Чрез „ТЕЦ Варна“ е акционер и в охранителната „Електрик Секюрити” ЕАД.

Изданието припомня и скандала с хонорара от 1 млн. лв. за хидроложки консултантски услуги, даден на Доган от фирма, свързана с „Минстрой Холдинг“ на Николай Вълканов. Но указаната сума в публикацията е завишена стократно – 770 млн. долара.

Документи, изтекли от Pandora Papers на Международния консорциум на разследващите журналисти, описват подробни връзки между 68-годишния Доган и IGWT Limited – пише Intelligence Online. Компанията е базирана в свободната зона на Аджман в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Тази информация обаче не е коректна. IGWT Limited е компанията майка на укритите офшорки на Делян Пеевски, които освети разследването Pandora Papers, чийто партньор е BIRD.BG. В документите на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ не фигурира изобщо Ахмед Доган. Сайтът Intelligence Online не е сред партньорите на консорциума и няма достъп до оригиналните документи.

През годините Доган е бил свързван неофициално с множество други фирми, имения и хотели. Най-известното от тях е „Догансарай” в Росенец, което се води собственост на фирмата „Хермес Солар” ООД. Именно „Догансарай” разполага и с яхтен кей, който е построен незаконно.

Яхтата „Агата”

Снимките в обявата на Imperial Yachts разкриват лукса на интериора и чертежи на 3-те нива на яхтата „Агата”. А според обявата за продажба на Worth Avenue Yachts яхтата е под български флаг. По данни на MarineTraffic яхтата е под малтийски флаг.

Собственик на "Агата" не е самия Доган, а фирмата „Ийст Лайн Шип Мениджмънт“ АД, която е заличена. Действителен собственик на тази фирма е Методи Антонов Проданов. Той е управител и на фирмата „Брук Констракшан“, собственост на Румен Гайтански – Вълка.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини