БСП реши: Преговори с ПП за съставяне на кабинет в рамките на този парламент с условия

Получихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство в рамките на този парламент, ако първата политическа сила „Продължаваме Промяната“ ни поканят. Това каза пред журналисти лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията. 

Нинова посочи, че волята на Националния съвет е левицата да не участва в правителство, в което влизат ГЕРБ и ДПС, както и да не бъде давана подкрепа, ако мандат за създаване на кабинет бъде връчен на тези две партии. 

По отношение на евентуални преговори с „Продължаваме Промяната“ Националният съвет е задал рамка, която да бъде спазвана при водене на разговорите, обясни Нинова. 

„Има четири краткосрочни задачи. Първата е подкрепа на актуализацията на бюджета. Втората – приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Третата – реформите и проектната готовност, необходими планът да влезе реално в действие, и четвъртата – подготовката на бюджета за 2023 г.“, каза Корнелия Нинова. 

Като приоритетни политики, на които БСП ще държи по време на разговорите, тя посочи здравеопазване, образование, икономика и борба с корупцията. 

Корнелия Нинова допълни, че Националният съвет е взел решение със 101 гласа „за“ и трима въздържали се, с което дава висока оценка на министрите на БСП в настоящото правителство, на което парламентът гласува вот на недоверие. 

Очаква се премиерът Кирил Петков да внесе оставката на кабинета в началото на следващата седмица, след което държавният глава Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена политическа сила - "Продължаваме Промяната". 

Нинова не коментира нито думите на президента Радев по отношение на интервюто на премиера Петков пред "Гардиън", свързани с износа на оръжие, нито позицията на Тошко Йорданов, че при дадени условия биха могли да се водят разговори за ново съвместно управление. Мълчание запазиха и по-видните лица на вътрешнопартийната опозиция в БСП Крум Зарков и Петър Витанов.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Би
    Биринджиева
    1 0
    20:13, 26 юни 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини