Aдв. Екимджиев: Очакванията на част от реформаторското общество не бяха оправдани

Очакванията на част от реформаторското общество не бяха оправдани, каза адв. Михаил Екимджиев при откриването на форум, свързан с реформа в правосъдието. Според него, за да бъде прекратен мандадът на главния прокурор, е можело да му бъде повдигнато обвинение. Ако беше направена промяна в НПК и ЗСВ, разследващ полицай можеше да направи това, каза Екимджиев. След което да бъде сезиран съд, който да се произнесе за временно отстраняване на главния прокурор, заяви той.

Според него нарушение на Конституцията е ВСС да функционира след края на мандата му или само със съдебна квота. 

Членът на ВСС Атанаска Дишева смята, че ключови промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) няма как да се случат без редакция на текстове в Конституцията. Тя поиска в ЗСВ да има завишени изисквания, свързани с качествата на кандидатите. Освен това може да бъде направена и промяна в съдебния закон по отношение на правомощията на ВСС.

Последователността и предвидимостта в решенията на ВСС също са тема, по която трябва да бъде дискутирано. Затова трябва да бъдат предвидени и специални правила, които да касаят и прозрачността, каза Дишева. 

Когато се говори за реформа на съдебната власт, трябва да има ясно очертани параметри, допълни колегата й Олга Керелска. Според нея никога не е било ясно към какво се стреми всяка една реформа. Магистратите са уморени от съдебни реформи, посочи Керелска. Тя се обяви за по-голяма последователност в действията, за да има по-добър резултат. Керелска е на мнение, че ако беше променен статутът на ВСС от постояннодействащ към непостояннодействащ, мандатът на сегашния орган щеше да е прекратен предсрочно

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини