Самолетът-нарушител е бил изоставен на аерогара Търговище

Малкият двумоторен самолет Beechcraft, който прелетя необезпокояван от Унгария през въздушните пространства на Сърбия и Румъния до България, е кацнал на неизползваната от години писта на аерогара „Търговище“ до село Буховци между Търговище и Шумен, научи OFFNews.

Летището е гражданско, но не приема самолети от десетилетия, а през летния сезон местни роми билкари го наемат, за да сушат там липов цвят и билки.

Окръжната прокуратура в Търговище ръководи действия по изясняване на детайлите по случай с открит двуместен самолет, изоставен на старо летище, намиращо се в село Буховци, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Ивана Милева.

Впечатление прави текстът, по който е образувано досъдебното производство в Търговище. То е по чл. 341б от НК – „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Предстои извършването на оглед, както и събиране на данни относно движението на летателното средство по международна линия, допълва Апелативната прокуратура във Варна

Самолетът е открит в четвъртък при обход на възможни места за кацане в Търговищка област във връзка със случай, оповестен от Министерство на отбраната на Република България, при който на 8 юни 2022 година малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни. Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

Работата по изясняване на всички детайли около случилото се продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в областния град.

Разследване по случая тече и в Унгария. Управляващият директор на международното летище в Дебрецен Янош Вайда, от чийто район е излетял самолетът, заяви пред портала Dehir.hu, че описаният самолет не е излетял от територията на аеропорта.

Репортери на изданието се свързали с „Аеро Клуб Хайдусобосло“, който експлоатира спортния клуб в Хайдусобосло (Унгария). Директорът на клуба Ищван Юхос е потвърдил, че полетът на малкия самолет е започнал от тяхното летище.

Според разказа на Юхос самолет, идващ от Литва, е кацнал в Хайдусобосло без разрешение. От машината излезли хора, които се въртели около нея и правели нещо, вероятно са заредили гориво от туби, които са носели със себе си в кабината. След това са се качили обратно в самолета. Междувременно е била извикана полиция, която се е опитала на пистата да попречи на излитането на самолета, но не е успяла. След 10-15 минути престой машината е излетяла отново.

Осем минути по-късно самолетът е засечен от унгарски Грипен на ВВС. Малката машина с литовска регистрация не е реагирала нито на радиоповикванията, нито на подаваните визуално сигнали. С изключени транспондери в 17:49 нарушителят е влязъл във въздушното пространство на Румъния. На пистата в Търговище летателното средство е открито изоставено и покрито с платнище. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешо
    0 0
    07:50, 10 юни 2022
    Изключително миризлива история. Двуместен, а унгарците говорят за 6 човека. После зареди ли и излетели. Минали през 6 държави и никой не го следва и принуди да кацне. После идва у нас. Зарежда във Видин и пак нищо. Накрая каца и нашите не търсят пилотите, а обикалят около самолета. Всичко мирише на съучастие на служби.
Последни новини