Европейският съвет на извънредно заседание за петролното ембарго срещу Русия

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират днес в Брюксел за двудневно извънредно заседание, на което се предвижда тази вечер да обсъдят предложението на Европейската комисия за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия.

В навечерието на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че единството е най-силното предимство на ЕС и остава водещ принцип. В писмо до участниците в срещата той съобщи, че утре ще бъдат обсъдени високите цени на енергията, преходът към чиста енергия и връзката с прекъсването на зависимостта от руския енергиен внос. Предвижда се възможност ЕК да бъде натоварена да изготви предложение за налагане на таван на цените на енергоносителите.

Европейските ръководители ще разговарят за осигуряване на финансова помощ за Украйна и за събирането на средства за следвоенното възстановяване на страната. Европейският съвет ще разисква също възможностите за улесняване на износа на украинската зърнена реколта и нуждите от развитие на отбранителна производствена база в ЕС. Разговорите ще засегнат приложението на въведените европейски санкции и предложението на ЕК нарушаването и заобикалянето им да бъде обявено за престъпление.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини