Хората, заразени с паразитите токсоплазма, са по-привлекателни и изглеждат по-здрави

Ново проучване установи, че и мъжете и жените, заразени с предизвикващия психични разтройства паразит Toxoplasma gondii, са оценени като по-привлекателни и изглеждат по-здрави от неинфектираните.

Този микроскопичен нашественик може да зарази всеки и дори се смята, че вече е заразил 50% от цялото население. Най-известен е като паразит, който променя поведението. 

Въпреки това, новото проучване показва, че той също променя фенотиповете на хората, които ги карат да изглеждат по-привлекателни и симетрични.

Необичайна полза от T. gondii

Резултатите от изследването имат смисъл, озаглавено „По-привлекателни ли са, симетрични или по-здрави хората, заразени с токсоплазма от незаразените? Доказателства от субективни и обективни измервания“, публикувани в списание PeerJ, от гледна точка на еволюционната биология, твърдят учените.

Изследователите предполагат, че паразитът може понякога да е от полза за заразените животни и може би и за хората, като им помага и за собствените си перспективи за предаване, съобщава Science Alert.

Токсоплазмоза

токсоплазмоза
Кредит: Cornell University College of Veterinary Medicine

Toxoplasma gondii не е бактерия или вирус, а еднокретъчен организъм, далечен роднина на причинителя на маларията. Котките се заразяват с него и болестта, която причинява - токсоплазмоза, изяждайки заразени гризачи, птици и други животни. Предполага се, че около 40% от котките са заразени, повечето не показват никакви симптоми, а някои могат да развият жълтеница или слепота и промени в характера, ако паразитът се разпространи в черния дроб или нервната система. 

В първите няколко седмици след заразяването, котките могат да отделят в котешката си тоалетна милиони яйца. Въпреки, че някои хора се заразяват от директен контакт с домашните котки или техните изпражнения, по-често инфекцията се получава от повърности или вода, замърсени с яйцата, които могат да преживеят година и дори повече.

При заразяване здравите хора или не проявяват симптоми, или само слаби подобни на грип. Но заболяването може да бъде опасно и дори фатално за хора с компрометиран имунитет. Възпалението може да се лекува с антибиотици, но те не са способни да унищожат напълно паразита.

Първият автор на изследването Хавиер Бораз-Леон (Javier Borráz-León), биолог от Университета в Турку, Финландия, цитира проучване от 2011 г.,  в което мъжките плъхове с токсоплазмоза се възприемат като по-сексуално привлекателни и предпочитани като сексуални партньори от незаразени женски.

Констатацията може да бъде свързана и със случаи при хора на токсоплазмоза като заразените мъже често имат по-високи нива на тестостерон в сравнение с неинфектираните мъже. Изследователите отбелязват, че мъжете с по-висок тестостерон също са по-склонни да бъдат заразени на първо място.

Но може също да се види, че паразитът може да променя фенотипа на своя гостоприемник и да манипулира химикалите в тялото, като невротрансмитери и хормони. Бораз-Леон и неговият екип предполагат, че някои полово предавани T. gondii могат да предизвикат промени в поведението поради инфекцията.

Освен това жените, заразени с паразита, имат обичайно по-нисък индекс на телесна маса и се възприемат като по-привлекателни. Те също имат по-голям брой сексуални партньори.

Паразитът може да е предизвикал промени в лицевата симетрия на своите гостоприемници, променяйки нивата им на тестостерон. Също така, паразитът би могъл да повлияе на скоростта на метаболизма, което подобрява възприятието за красота и здраве.

токсоплазмоза

По-горе: Съставни изображения на 10 жени и мъже, заразени с токсоплазма (а), до 10 съставни изображения на 10 неинфектирани жени и мъже (b). Кредит: PeerJ 

T. gondii може да превръща страха в сексуална привлекателност

Когато T. gondii зарази плъхове, това превръща гризачите в безстрашни животни с намалено естествено отвращение към миризмата на котешка урина.

Според NBC News, проучването от 2011 г. намекна също така, че токсоплазмозата при плъховете може странно да преобразува страха в сексуална привлекателност.

Изследователите пишат, че заразените, които някога са се страхували от миризмата на котешка урина, сега активират частта от мозъка, отговорна за контролирането на сексуалното влечение, което подтиква животното да се приближи до миризмата, вместо да бяга.

Когато анализират мозъците на заразени и незаразени плъхове, те откриват, че мозъчната верига на страха все още работи и показва признаци на активност. Но също така е активиран пътя на сексуалното привличане, което показва, че сексуалният нагон е надвил страха у плъховете.

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини