Кирил Петков на аудиенция при папа Франциск

Без култура, писменост и вяра няма държавност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който заедно с ръководената от него българска делегация присъстваха на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. Премиерът се обърна към присъстващите и припомни, че това е свято за всички българи място във Вечния град, тъй като там е погребан славянският първоучител Константин Философ. 

От нас зависи да продължим традицията на Светите братя и българското слово да крепне, отбеляза още Петков. 

Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний, като част от отбелязването на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Тази света литургия е велико за Българската православна църква и българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между държавата и Църквата, от една страна, и като мост между Изтока и Запада от друга, бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний. 

Министър-председателят получи като дар икона на Света Богородица и се поклони пред мощите на Св. Кирил.

Двудневното посещение на Кирил Петков в Рим и Ватикана ще продължи с аудиенция при папа Франциск, на когото българската делегация ще връчи като подарък изработена от вълна сцена на Рождество Христово. Нейни създатели са деца от социалния център „Рождество Христово“, който е създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет „Cor Unum”. Подаръкът е символен, а целта – благотворителност.

По традиция Негово Светейшество ще посрещне делегацията в Апостолическия дворец, а след аудиенцията Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата църква в България. В нея участват още писателят Георги Господинов и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.

Освен аудиенцията при главата на Римокатолическата църква, Кирил Петков ще проведе срещи с италианския си колега Марио Драги и министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини