Д-р Шенол Тахир:Отношенията между турци и македонци в РС Македония са добри, но могат да се подобрят още

-Д-р Шенол Тахир ,бихте ли се представили на нашите читатели.

-Аз съм д-р Шенол Тахир, специалист по коремна хирургия, работещ в Университетска клиника по хирургични болести - Св. Наум Охридски в Скопие, Северна Македония. Иначе съм роден, израснал, образован и първите 8 години работих като общопрактикуващ лекар в тази област. Община Валандово се намира в южната част на страната, разположена на границата на трите държави: Р.С. Македония, Р. България и Р. Гърция.

От 1990 г. съм председател на сдружения (НПО) КУД БАХАР и ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ - Чалъкли, Валандово, които работят в областта на подобряване на образователния и културния живот на турците в РС Македония и насърчаване на добро съжителство с други етнически общности.в страната и с всички балкански страни.
- Д-р Тахир, вие сте президент на най-влиятелната асоциация на турците в Република Северна Македония, можете ли да ни кажете нещо повече за организацията.
-През 1990-91 г. с разпадането на СФР Югославия и образуването на Р. Македония и началото на по-демократични времена, имаше нужда от създаване на сдружения, които да се грижат за образователния и културния живот на всяка общност (етническа или географска), така и на турската.
Въпреки че в периода на СФРЮ турската общност имаше всички права по Конституцията и законите, прилагането на тези закони и права не беше подходящо за турците, особено не навсякъде еднакво. В Източна Македония, където турците живеят предимно в провинцията (юрукските турци), състоянието на образованието е катастрофално, като само 5% от всички турски ученици завършват средно образование и по-малко от 1% посещават университет.
 
Нямаше официално регистрирано Дружество за културни изкуства или друго сдружение, което да се грижи за социалния живот. Турци почти нямаше заети в държавни институции (само няколко случайни служители, а положението беше същото във всички общини в Източна Македония. Ето защо в този период група интелектуалци от тази област основават Сдружения за подобряване на образованието и културния живот , които със сигурност са неразделна част от нормалния живот.
Дейността на сдруженията през първите 10 години беше насочена повече към местните общини Валандово, Дойран, Гевгелия, Струмица, а след това самите дейности оказаха влияние върху цяла Източна Македония и цялата страна, а през последните 15 години и повече влиянието си на Балканите. В резултат на тази работа в продължение на 30 години, днес няма необразовани турци, само 15% от турските младежи не ходят в университет и ВСИЧКИ турци завършват гимназия.
Принципът на работа на Сдруженията беше различен, но все пак основният беше организиране на мирно-културен (родителски) натиск върху държавните институции за откриване на училища и организиране на събитие (фестивал). Събирайки турците на едно място (на фестивал, концерт и т.н.) имахме възможност да им покажем нашата дейност и усилия. За да покажем защо образованието е важно и да допринесем за тяхното издигане, т.е. използвахме балканското правило (ако искаш да събереш всички на едно място трябва да биеш тъпана).
За 30 години фестивалът се превърна в водач и лидер в образователните и културни промени към по-добро на турците и другите етнически общности в страната и извън нея. От локална тя прерасна в регионална, после в държавна изява, която обедини целите Балкани. И от 2017 г. се превърнахме в световна дейност, Пролетните празници – ХИДРАЛЕЗ, са вписани в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.
- От 29 години организирате международен фестивал в село Чалъкли, каква е репутацията му в Северна Македония и на Балканите?
-В 31-та си година от съществуването си като фестивал организирахме 29-ия международен фестивал, знаете, че поради пандемията от covid-19 две години не успяхме да го реализираме, въпреки че имаше усилия и подготовка за това. Фестивалът е първият официален фестивал на турците на Балканите в Република Македония.
 
Самото събитие е продължение на традиционния фолклорен събор, който се организира всяка година от 1980 до 1990 г., организиран от местната общност Чалъкли, с участието и подкрепата на местното население от няколко общини Валандово, Дойран, Гевгелия, Струмица, Радовиш. На които имаше: тържества на Хидрелез (5-6 май), пехливанска борба и народни тържества с тъпани и зурли.
През 1991 г. официално започва организирането на фестивала, който от местно-регионално, през 2003 г. прераства в републиканско събитие, а от 2005 г. в международно. Освен фолклорни обичаи и пехливанство, програмите включват още: представления на фолклорни групи, концерти, театрални представления на открито, изложби, конференции, от 1996 г. (24 пъти досега) се провежда симпозиум за турската култура и влиянията на Балканите Държани. До 2005 г. програмното съдържание се провеждаше само в Чалъкли и Башибос, но с нарастващия интерес и качество на програмата част от програмите започнаха да се реализират и в други градове извън община Валандово.
Така част от изпълнението на КУД и концертите се провеждат в Струмица, Радовиш, Тетово, Гостивар и Скопие. А симпозиумът и конференциите се провеждат в Гостивар и Скопие. Годишно в програмите на фестивала участват 1000-1800 участници от Северна Македония и балканските страни и извън нея. До момента във фолклорната част са участвали КУД от Турция, България, Румъния, Украйна, Сърбия, Гърция, Косово, Босна, Черна гора, Северен Кипър и др. В симпозиума и конференциите участват участници от няколко европейски страни.
Днес международният фестивал е адрес, който е известен навсякъде на Балканите, не само в турската общност, всяка година имаме положителни проблеми от кандидатстване към фолклорни групи, които искат да участват на този фестивал, но поради ограничени финанси не сме способни да ги приемат всички. Симпозиумът е публикувал повече от 600 научни труда за 24 години, което е голяма полза за балканската култура. Пехливанският турнир, който се проведе за 39-и път тази година, включва борачи-пехливани от няколко балкански страни, понякога до 150 пеливани, като турнирът е най-големият турнир на пехливани извън Р Турция.
За постигането на тази висока репутация и висок рейтинг сред широката публика като турската и други балкански народи, голям принос имаха правителствата на РС Македония и Р. Турция, чрез министерствата на културата. Община Валандово, разбира се, и ТИКА Македония като най-големи поддръжници. Трябва да се спомене и подкрепата на Федерацията по борба на Турция и Пехливанския съюз на Македония. Със сигурност голям брой поддръжници и спонсори.
Но трябва да се отбележи, че е необходима повече подкрепа от правителството и Министерството на РС Македония, тъй като през последните 29 години 3/4 от подкрепата идваха от Р. Турция и само 1/4 от РС Македония, нашият ангажимент е това да се промени в бъдеще. В организационната част получаваме подкрепа от Matusiteb – Съюз на турските неправителствени организации, Vision и Балканския университет.
Със сигурност най-голямата тежест на организацията поеха Ръководството и Организационният комитет, които работят доброволно през цялата година, а през миналия месец и ден и нощ за успешна реализация през изминалите 29 години, за което от мое име специално им благодаря, т.к. както и благодаря на всички бъдещи поддръжници на фестивала. И само да спомена, че веднага след края на 29-ия фестивал ни очаква тежка година на подготовка, големите юбилеи не чакат:в 100-годишнината на Съвременна Турция ще празнуваме: 40 години Пехливански турнир по борба и хидравлични обичаи, 30 години Фестивал, 25 години Културен симпозиум.
ЦЕЛИ БАЛКАНИ вече са поканени.
- Турската агенция TIKA спонсорира фестивала, какви други проекти реализира в Република Северна Македония?
-От създаването си през 2003 г. и особено с откриването на представителство в Скопие, ТИКА е реализирала повече от 1080 проекта в Македония. Проектите са най-вече в строителство и ремонт на училища, стипендии за ученици за средно и висше образование, обновяване на културни обекти, дигитализация на архивни материали, инфраструктурни проекти при изграждане на пътища и канализация в селските райони.
Разбира се, някои от проектите включват културни и научни дейности, като подкрепа на събития и научни срещи с местно, регионално и международно значение.Иначе трябва да споменем, че ТИКА Македония е един от най-важните поддръжници на нашето международно събитие.
- Приятелството между турци и македонци в Република Северна Македония е пословично, как го постигате?
-Отношенията между турци и македонци и разбира се с други етнически общности винаги са били добри. Но тези отношения със сигурност трябва да се подобрят, като казвам, че трябва да се подобрят, имам предвид цялостния живот. Законът, законите и ценностите трябва да се прилагат еднакво за всички, във всички сфери на личния и социалния живот. Трябва да важат универсалните ценности и в Скопие, и в Чалъкли, а не партийните и поне етническата принадлежност трябва да е важна.
Турците, особено в Източна Македония, трябва да бъдат адекватно представени в държавните институции, засега не са, но за съжаление много неща все още остават само на думи и на практика има още много работа, за да станат тези отношения по-практични и полезни за турска общност. Очаква ни много дълъг и съвместен ангажимент и работа. За съжаление на Балканите правата не се получават в съответствие с писаните закони и правила, но всяка общност трябва да положи максимални усилия и ангажираност, така че тези права да са видими и приложими на практика.
- Как вижда Турция бъдещото членство на Република Северна Македония в Европейския съюз?
-Р. Турция е един от най-големите поддръжници на R.S. Македония във всички сфери на функционирането на държавата, може би единствената, която я подкрепя в европейския й път без никакви изисквания и условия. Турция има значителен принос по време на дългия подготвителен път към членството си в НАТО. Разбира се, тази подкрепа и добрите отношения ще останат до пълноправното ни членство в ЕС. Разбира се, Анкара не иска сценария на Р. Турция, която чака за членство повече от 50 години.
- Турците в Република Северна Македония са за премахване на българското вето върху членството на страната в Европейския съюз, получавате ли подкрепа от Република Турция?
-Като граждани на Р.С. Македония, очакваме да започнем преговорите за членство в ЕС възможно най-скоро, преди всичко за да започнат да властват европейските ценности и да се прилагат във всички сфери на живота у нас. Разбира се, българското вето трябва да бъде премахнато възможно най-скоро. Политиците и лидерите на двете страни трябва да намерят сили да разрешат тези проблеми възможно най-скоро.
И дори ако на нещо бъде наложено вето, ако трябва да бъде решено, то трябва да се направи възможно най-скоро. Македония загуби много време с ветото на Република Гърция, така че и двете страни трябва да се стремят към бързо премахване на ветото и бърза крачка към ЕС. Р. Турция е приятел и на двете страни и мисля, че иска да имаме добри отношения с Р. България. Р. Турция многократно показва, че е за Балканите с отворени граници и добри приятелски отношения с всички страни в региона и света.
Въпросите бяха зададени от: Георги Кулов
 
 
 
 
 
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини