Оранжев код за опасни гръмотевични бури в Кърджалийско

Опасен код за опасни гръмотевични бури е обявен за Кърджалийско.В областният център днес ще бъде облачно и ветровито.Облачността ще бъде 75%.Вероятността за валежи е 76 на сто,а очакваните валежи са 9,14 мм.Ще духа умерен вятър със скорост от 7 м/с.Температурите ще варират от 9 до 23 градуса.

През следващото денонощие през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. През нощта с умерен северозападен, през деня с временно силен предимно североизточен вятър ще нахлува студен въздух.  През нощта отначало в северозападната част от страната, а до  сутринта и в Североизточна България ще се развият гръмотевични бури. През деня на много места ще има валежи и гръмотевична дейност, с условия за локални значителни извалявания и градушки. След обяд от север явленията ще затихват и облачността ще се разкъсва и намалява. До полунощ валежите почти навсякъде ще спрат, а вятърът ще отслабне, най-късно в крайните южни райони. Дневните температури значително ще се понижат и максималните ще са от 15-16° на места в Североизточна България, до 24-25° в Горнотракийската низина, но и там в следобедните часове рязко ще застудее. В София максималната ще е около 19°.

За 18.05.2022 г. от НИМХ-МОСВ и МЦ на ВВС е обявено предупреждение от втора степен (оранжев код) за областите Пловдив, Смолян и Кърджали за очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури. За останалите 25 области в страната предупреждението е от първа степен (жълт код) за очаквани гръмотевични бури, интензивни валежи ( в Централна и Северозападна България) и силен вятър (в Югозападна и Източна България).

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини