Публично изслушване относно НЛО в Конгреса на САЩ (на живо)

Конгресът на САЩ ще проведе първото си публично изслушване относно НЛО от 60-те години на миналия век във вторник, 17 май, като се основава на показания на военното разузнаване, за да установи какво може да е причина за явленията.

Изслушването ще се фокусира върху съдържанието на доклад на Пентагона от юни 2021 г., който разкрива, че пилотите на военноморските сили са докладвали за 144 наблюдения на неидентифицирани въздушни явления (UAP) от 2004 г., повечето от които "вероятно представляват физически обекти".

От тези докладвани наблюдения на UAP, 18 показаха изключително необичайно поведение при полет, като мистериозните обекти изглежда "остават неподвижни при ветрове нагоре, движат се срещу вятъра, маневрират рязко или се движат със значителна скорост, без забележими средства за задвижване", според доклада .

Публикуваните видеоклипове показват някои от тези апарати да се движат с хиперзвукова скорост, а един фрагмент от кадри, заснети от ВМС на САЩ, изглежда показва сферично НЛО, носещо се във въздуха, като подскача от една страна на друга, преди да се потопи в океана. Бивш служител на Пентагона, Луис Елизондо, каза пред Washington Post, че НЛО са се появявали в секретни съоръжения за ядрено оръжие на САЩ, като дори са принудили някои да изключат.

Комисии на Конгреса разследват твърденията от 2017 г., след като Politico и New York Times пуснаха поредица от взривяващи доклади за тайния офис за изследване на НЛО на Пентагона, както и свидетелствата на пилотите на ВМС и екипа на радарите, които са се натъкнали на странните въздушни обекти. Сега предстои публично изслушване.

"Конгресът не е провеждал публично изслушване относно неидентифицирани въздушни явления (НЛО) от повече от 50 години", написа в Туитър председателят на срещата и представител на Индиана Андре Карсън. "Това ще се промени следващата седмица, когато водя изслушване в House Intelligence по тази тема и риска за националната сигурност, който представлява. Американците трябва да знаят повече за тези необясними събития."

По време на публичното изслушване, предавано на живо тук от 9:00 часа EDT (16:00 часа българско време), заместник-секретарят на отбраната за разузнаване и сигурност Роналд Моултри и заместник-директорът на военноморското разузнаване Скот Брей ще отговорят на въпроси за това, което знаят за необяснимите явления.

След това публично изслушване Конгресът ще проведе закрито, секретно изслушване относно дейността на групата на Пентагона, известна като Групата за синхронизиране на идентификация и управление на въздушни обекти (AOIMSG), на която е възложена задачата да разкрие възможните обяснения за наблюденията, пише Live Science.

Какво ще разкрие изслушването не е ясно, но уместните въпроси включват дали UAP могат да бъдат сателити, да принадлежат на чужди правителства или да бъдат целенасочени фалшификати. Ако експертите все още не са изключили извънземно обяснение, представителите могат също да ги помолят да дадат допълнителни подробности за потенциалните методи за задвижване на UAP, заедно с всякакви екзотични материали, които биха могли да бъдат събрани от тях.

AOIMSG беше организиран в офиса на Молтри, който положи клетва миналия юни и съветва министъра на отбраната Лойд Остин по въпросите на сигурността. Той е работил на висши позиции както в ЦРУ, така и в НАСА. Брей е експерт по събиране и анализ на разузнавателна информация и работи за предоставяне на обобщения на разузнавателните данни на ВМС на САЩ.

Докладът от 2021 г. може да обясни само едно от наблюденията (което се оказа голям, изпускащ се балон) и казва, че "в момента липсват данни, които да показват, че някакви UAP са част на чуждестранна програма за събиране или показател за голям технологичен напредък на потенциален противник". Той също така отрече наблюденията да са били по някакъв начин свързани с тайни тестове от американската армия.

Докладът не е единственият, който правителството на САЩ публикува, за документирана странна, привидно необяснима дейност. През април искането по Закона за свободата на информацията (FOIA), направено от таблоида US Sun, доведе до общественото внимание повече от 1500 страници документи, свързани с НЛО. Базата данни с документи, създадена от секретната програма за разширена идентификация на аерокосмическите заплахи (AATIP) на Агенцията за отбрана, която работи от 2007 до 2012 г., включва доклади за повече от 300 медицински отчета за човешкото взаимодействие с НЛО. Става дума за наранявания от изгаряния, мозъчни увреждания, нервни увреждания, сърцебиене и главоболие от предполагаеми близки срещи с "аномални превозни средства".

Изслушването "ще даде възможност на обществеността да чуе директно от експерти по темата и лидери в разузнавателната общност за една от най-големите мистерии на нашето време", каза представителят Адам Шиф, председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите. Той добави, че изслушването ще "прекъсне цикъла на прекомерна секретност и спекулации с истината".

Не всички представители обаче са убедени в това. Представителят на Арканзас Рик Крауфорд, най-висшият републиканец в подкомисията по разузнаването на Камарата на представителите, постави под въпрос фокуса върху НЛО над други въпроси на националната сигурност.

"Тъй като Китай и Русия разработват хиперзвукови оръжия и администрацията на Байдън разкрива предполагаеми военни операции на САЩ в Украйна, ние имаме много по-сериозни заплахи за разузнаването от летящите чинии", каза Крофорд в изявление.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини