Петнадесето издание на Мултикултурния град в Кърджали

Изображение 1 от 2

    На 11 май, когато почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, се открива 15-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град”. Първото събитие в програмата е посветено на журналистката, общественичка и краевед Мара Михайлова, наричана „будителката на Родопите”, посветила години в помощ на бежанците от Тракия. Единствената й приживе публикувана книга „Писателите и войната” /първо издание 1940 г./ съдържа интервюта с видни писатели за отношението им към започналата Втора световна война. Тази книга звучи особено актулно и днес, когато отново сме изправени пред трагедията на хиляди прогонени от домовете си хора от Украйна, защото е откровен протест срещу света, който допуска да има страдащи, да има бежанци, прогонени от родния си дом. В опит да проследим фамилната история на видната кърджалийка, изложбата „Няма да прекосиш океана, ако нямаш кураж да се откъснеш от брега” ще ни срещне с 31-годишната Ромина Михайлова, потомка по бащина линия на Мара Михайлова.

    На 21 май, Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие, програмата продължава с представяне на „Паметник на първата буква от твоята азбука” – оригинална 3-метрова инсталация в парк „Арпезос”. Инсталацията е под формата на дърво, на всяко клонче от което стои  началната буква от българската, турската, гръцката, арменската и еврейската азбуки. Началният графичен знак за 3 от азбуките е един и същ – А, независимо че се произнася по различен начин.

    На 27 май във фокуса на програмата отново е темата за войната в днешния свят. Изложбата „Окото на болката” ще ни изправи пред мрачния въпрос: по какво си приличат войните. Всички погледи са обърнати към Украйна, но и другаде страданието е непоносимо. В Сирия от 11 години бушува брутална война. Документални фотографии от личния архив на една кърджалийка и нейни рисувани емоционални стихове ще ни отведат при страдащите хора в Сирия, за да се почувстваме частица от човешкото страдание в днешния свят.

    На 31 май една от стените на хлебозавода ще бъде превърната в трайно визуално пространство, подобно на чакалнята в жп гара Кърджали /2021/, фоайето на ресторант „Градина” /2017/ и салонът на Български пощи /2015/. През май т.г. хлебозаводът в Кърджали навършва 65 години. Събитието „Магията на хляба – една стена, която разказва истории” е посветено на тази годишнина и е резултат от Меморандума за сътрудничество, подписан от Арт движение Кръг с 9 организации от Кърджали за използване на архивни фотографии от живота на кърджалийци през 20 век като част от стратегията за иновации в туристическата реклама.

    На 3 юни ще се състои церемонията по връчване на годишната награда „Мултикултурният човек” за 2022 г., която се дава за 9-ти път и винаги се превръща в истински вълнуващо събитие.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини