Започва строителството на газовия терминал край Александруполис

Премиерът Кирил Петков ще участва в церемония, която дава старт на строителството на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис.

На нея ще присъстват и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, както и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Домакин на събитието е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.
По план газовото съоръжение ще е входна точка за синьо гориво на страната ни, както и за двете ни западни съседки.

Терминалът при Александруполис е плаващо съоръжение за съхранение и регазификация с капацитет над 6 млрд. куб. метра годишно и 170 000 куб. м газ за съхранение.

Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. куб. м. годишно.

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, а основни доставчици се очаква да бъдат САЩ и Катар.

В настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна, и прекъсването на доставките за някои държави от страна на „Газпром“, проектът е от стратегическо значение за страната ни и за Европа като цяло.

Кирил Петков вече говори за общ регионален пазар, който да намали цената:

"Ще бъде важно и когато става дума и за втечнен газ, защото едно е България да иска да купува 3 млрд. куб м, Сърбия – 6, РСМ, например – 2, друго е заедно да искаме да търгуваме, да купим общо количество, което да се търгува на един общ пазар".

Специално за България приоритетен е интерконекторът с Гърция, който ще бъде завършен през юни, а до есента през него трябва да тече към страната ни евтиния азерски природен газ.

Премиерът ще посети и изграждащата се край гръцкия град Комотини газоизмервателна станция.

"Огромна разлика в цената на газа означава по-ниски цени на парното следващата зима", каза той при предходната си инспекция на съоръжението.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини