Млади и възрастни препълниха джамията в Ардино за Рамазан Байрам

Млади и възрастни препълниха джамията в центъра на Ардино, за да посрещнат с намаз (молитва) настъпването на големия празник за мюсюлманите Рамазан Байрам. Това се случва за първи път от 2019 г. Заради извънредната епидемична обстановка в страната през последните две години традиционната байрамска молитва се отслужваше на открито.

Сред множеството бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още областният лидер на ДПС Ресми Мурад, народният представител инж. Павлин Кръстев, председателят на Общинската организация на ДПС ШахинБайрамов. На молитвата присъстваха и много изселници от Турция.

Ритуaлътзaпoчнaточно в определеното време за района c бaйрaмcка молитва и хутбе (проповед), oтcлужeнаoтгост-имамина МюджахитСюзен от Одрин (Едирне).Преди това той припомни на вярващите правилата за отслужване на специфичния намаз.„Рамазан Байрам е празник, който заздравява, обичта, единството,заедността и милосърдието между хората. Нашата обща цел е да можем да разпространим радостта, вълнението, чувството на сътрудничество и солидарност от тези изключителни дни във всеки един момент от живота си.Надявам се празникът да донесе мир и братство на цялото човечество и да имаме празник, изпълнен със здраве и благополучие“, заяви имаминът от Одрин.

След намаза започна ритуалът „байрамлашмак” – размяна на поздравления между младите и по- възрастните. Вярващите направиха дарения за нуждите на джамията.

Свещеният за мюсюлманите празник започва днес и се отбелязва в продължение на три дни. 

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини