Цените на природния газ у нас ще се изравнят с тези от Европа, заяви председателят на КЕВР

Цените на България на природния газ ще се изравнят с тези от Европа. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора, на което беше обсъдена цената на природния газ за месец май. Той изтъкна, че досега не е било така, тъй като се е разчитало на дългосрочните договори.

В момента борсовите цени в Европа са малко под 100 евро за мегаватчас, посочи Тодоров. Той предполага, че предвид големите количества, които купува "Булгаргаз", цената ще бъде малко по-ниска поради търговската отстъпка.

В момента е валиден само един дългосрочен договор и това е този с доставки на природен газ от Азербайджан. Заради подписания през септември 2021 г. анекс, не може да се ползват пълните количества азерски газ. Само около 10 процента от потреблението на България се покрива от него. Останалите 90 процента ще бъдат взети на пазарни цени, които към момента са валидни в Европа.

"Трябва да се има предвид, че "Булгаргаз" успяха да реагират в изключително кратки срокове за осигуряване на количествата природен газ за месец май. Това е изключително добра новина - няма да има ограничаване на консумацията на газ и ще има достатъчно газ за всички потребители, които, естествено, трябва да платят съответните цени, защото България няма собствен добив", заяви Тодоров.

Цената на природния газ за месец май ще бъде ясна в момента, в който "Булгаргаз" изпрати разчетите си, добави председателят на КЕВР. Както стана ясно на заседанието, това ще бъде направено на 4 май. Тодоров не се нае да прави конкретна прогноза каква ще бъде окончателната цена на природния газ за месец май.

Относно цената от 177 лева за мегаватчас за април, за която изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов спомена по време на заседанието, Тодоров уточни, че това е цената, по която най-вероятно общественият доставчик ще доставя количествата природен газ в момента - през април. Това не е цената за месец май.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ  от 1 април 2022 г. в размер на 142,59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини