След 15 години усилия през август изплащат Пазара на производителите на банка „Алианц”

  След 15 години усилия през месец август ще бъде направена последната вноска по кредита на Пазара на производителите към банка „Алианц”. С това тържището става изцяло общинска собственост. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на борда на директорите на Пазара на производителите Рамадан Вели.

  Пазарът на производителите бе изграден с европейски средства с дофинансиране. През 2007 г.бе приет с държавна комисия и започна неговото изплащане. От 2012 г.начело е сегашното ръководство, оглавявано от Рамадан Вели.

  От 2007 до 2012 г.тържището всяка година е на загуба с изключение на 2011 г. От встъпването на сегашното ръководство до 2021 г.то е на печалба с изключение на 2015 г., когато поради проблеми със собствеността не може да реализира инвестиционни проекти.

  През 2021 г.печалбата на Пазара на производителите е 290 000 лева. Само за първото тримесечие на тази година печалбата ни е 57 000 лева, каза още Рамадан Вели.

  Председателят на Борда на директорите посочи, че кредита към банка „Алианц” е от 15 години. Успешното му погасяване  става в съответствие с бизнеспрограма,  приета от местния парламент в Кърджали през 2018 г. със срок до 2021г. Сега тече едногодишна програма. Тя предвижда през август тържището да се освободи от запори и ипотеки. Благодарение на това, че кредитът се обслужва редовно лихвеният процент е предоговориран и от 6,5% сега е 3,8%.

 Правихме извънредни вноски по главницата. Благодарение на това само от лихви спестихме 600 000 лева, като ще се издължим плащайки лихви от 1,4 млн.лева, вместо 2 млн.лв, подчерта Рамадан Вели. Нямаме лев лихви просрочени, каза още той.

  През годините с решение на Общинския съвет са продадени дълготрайни активи, тъй като приходите от наемите не са достатъчни за да се изплаща редовно кредита. Продадените активи, изградени с европейски средства представляват 25% от всички активи на Пазара на производителите. В момента в активите на тържището влизат Конструкцията на зеленчуковия пазар; информационен център; 6 офиса; телефонна централа; 11 складови помещения; 9 хладилни камери; 3 паркинга и цялата хоризонтална и вертикална планировка , включваща инфраструктурата.

 Рамадан Вели посочи, че поради тежкия кредит ръководството на тържището е отложило ремонта на покривната конструкция на зеленчуковия пазар. В дълг сме на наематели и посетители. В момента, в който изплатим кредита, ще заделим средства за ремонт, обеща председателя на Борда на директорите.

  Рамадан Вели каза още, че на сесия на Общинския съвет през м.май ще бъде представен отчета на Пазара на производителите за 2021 г.След август пък ще се решава дали той ще остане общинско предприятие с Борд на директорите или ще се трансформира в Търговско дружество. Той припомни,че от значение ще бъде безлихвения кредит от 1 млн.лв.,който Общината отпусна на тържището.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини